Jana Tylová Vodičková – historicky první mistryně světa v luštění Sudoku pochází Ústí nad Labem

20. únor 2024

Z Ústí nad Labem pochází historicky první mistryně světa v luštění Sudoku – Ing. Jana Tylová Vodičková.

Narodila se v roce 1974. V dětství jí bavila matematika. K logickým úlohám se dostala přes křížovky, které luštila s tatínkem. Od konce 90. let je začala trénovat a jezdit na soutěže.

Na prvním mistrovství světa v Sudoku v roce 2006 v Itálii postoupila Jana Tylová do finálové části jako osmá, v těsném závěsu za americkými favority. Těmi byli chemik z Harvardu Thomas Snyder a softwarový inženýr Wei-Hwa Huang.

Ve vyřazovacích kolech držela krok se špičkou, až se dostala mezi tři nejlepší. O titulu rozhodl extrémně obtížný hlavolam, na který měli soutěžící 15 minut. Wei-Hwa Huang ho vyřešil jako první a začal pózovat fotografům. Brzy se ale ukázalo, že měl ve výsledku chybu. Opravit už ji nedokázal.

Janě Tylové chybělo v časovém limitu jediné políčko, ale v řešení se dostala nejdál ze všech. K titulu mistryně světa ji tehdy blahopřál i prezident Václav Klaus, který je sám fanda sudoku.

Jana Tylová Vodičková, která pracuje na severu Čech jako ekonomika a ve volných chvílích jezdí na koni, vyhrála také několik národních mistrovství. V logických úlohách skončila na světových šampionátech dvakrát desátá.

autor: Milan Knotek
Spustit audio