Jan Svěrák – skvělý režisér, syn slavného otce

25. leden 2023

6. února 1965 se v Žatci narodil slavný režisér Jan Svěrák. Než se stal jedním z našich nejúspěšnějších režisérů všech dob, proslul jako autor gigantické dezinformace – studentským filmem Ropáci.

Dokumentární mystifikace s ekologickým přesahem vyhlížela natolik autenticky, že lidé se severních Čech často museli vysvětlovat Moravákům a Slovákům, že je to všechno jenom jako, že u nich na severu taková bytost prostě nežije.

Za Ropáky získal Jan Svěrák v roce 1989 studentského Oskara, druhou sošku americké filmové akademie si odnesl o sedm let později za nejlepší cizojazyčný film Kolja. Na Oskary byl nominován i jeho snímek Obecná škola.

Také další filmy Jana Svěráka jsou ověnčeny řadou mezinárodních i domácích ocenění, včetně nekonečného množství Českých lvů – Vratné lahve, Tmavomodrý svět, Tři bratři, Akumulátor 1, Po strništi bos, Kuky se vrací nebo třeba Jízda, která se stala kultovním filmem generace přelomu 80. a 90. let. Posledním filmem „mladého Svěráka“, jak se mu často říká, je Betlémské světlo.

Ne každý potomek slavných rodičů následuje jejich odkaz, ale Janu Svěrákovi se to podařilo. I když se svým úspěšným a respektovaným otcem úzce spolupracuje, našel si vlastní cestu a v některých ohledech tátu dokonce předčil.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.