Jan Patočka – největší český filosof 20. století, obránce lidských práv z Turnova

17. březen 2023

1. června 1907 se v severočeském Turnově se narodil největší český filosof 20. století – Jan Patočka. Jeho dílo bylo přeloženo do 20 jazyků, ale tím nejsilnějším se stal jeho jazyk svobody. Společně s Václavem Havlem a Jiřím Hájkem byl totiž jedním z prvních mluvčích Charty 77.

Patočkovou filosofickou disciplínou byla fenomenologie. Filosofii vyučoval na univerzitě ještě před 2. světovou válkou. Po uzavření vysokých škol nacisty působil na gymnáziu, pak pracoval dokonce jako stavební dělník.

Na akademickou půdu se vrátil v roce 1945, ale když o čtyři roky později odmítl vstoupit do KSČ, jeho angažmá na Univerzitě Karlově a brněnské Masarykově univerzitě bylo ukončeno. Na „Karlovku“ se vrátil až v roce 1968, ale v roce 1972 byl penzionován.

Politickým aktivistou se stal Jan Patočka až na sklonku svého života. Ještě před vznikem Charty 77 zorganizoval petici za propuštění hudebníků kapely The Plastic People of the universe. Říkal, že se mu jejich hudba vůbec nelíbí, že ji může poslouchat maximálně 10 minut, ale že bude za její svobodnou produkci bojovat.

Komunistický režim ho označil za reakčního profesora a dlouhé výslechy na sebe nenechaly dlouho čekat. Ten poslední, 13. března roku 1977, který trval 11 hodin, Patočka nepřežil.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.