Jan Havránek – významný český historik a rodák z Teplic

V roce 1928 se v Teplicích narodil významný český historik Jan Havránek.

Pocházel z učitelské rodiny a jako židovský míšenec byl v roce 1944 internován v koncentračním táboře v Klettendorfu. Odtud absolvoval tzv. pochod smrti.

Po válce vstoupil do KSČ a vystudoval historii a filosofii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, kde většinu svého života působil.

Úspěšný byl už v 60. letech, kdy se mu otevřela cesta do Rakouska a Západního Německa. V době normalizace byl ale z KSČ vyloučen a jeho akademické aktivity byly omezeny. Vědecky pracoval v Ústavu pro dějiny UK a Archivu Univerzity Karlovy.

Jan Havránek se zabýval především československými politickými a kulturními dějinami 19. a 20. století, historií Univerzity Karlovy a dalších evropských univerzit.

Studenti historie se dodnes učí z některých jeho učebnic, které napsal sám, nebo s kolegy, například Úvod do studia dějepisu, Dějiny Československa III., Československé dějiny v datech nebo Dějiny Univerzity Karlovy.

Oficiálně i neoficiálně Havránek vyškolil stovky historiků z domova i zahraničí. Po listopadu 1989 přednášel na univerzitách v USA, byl jmenován členem washingtonského Woodrow Wilson Center a spolupředsedou Česko-rakouské komise historiků. Stal se rovněž zahraničním členem Polské akademie věd a obdržel prestižní rakouskou Cenu Antona Gindelyho.

Jan Havránek zemřel v Praze v roce 2003.

autor: Milan Knotek
Spustit audio