Jan Ferdinand Kindermann – katolický kněz a pedagog a dobrodinec, rodák z Království na Šluknovsku

23. leden 2024

Školské reformy Marie Terezie a Josefa II. by byly neúplné bez katolického kněze a pedagoga Jana Ferdinanda Kindermanna, který se narodil v roce 1740 ve vesnici Království na Šluknovsku.

Ferdinand Kindermann vystudoval filosofii a teologii. Výrazně ho oslovilo novátorské dílo Johanna Ignáce Felbigera věnované školské problematice.

V Kaplici založil moderní typ školy a vydal o tom publikaci, která neušla pozornosti císařského dvora, který právě usiloval o zlepšení úrovně školství v celé monarchii. Kindemannovy osvícené postupy byly proto vítané – Marie Terezie ho v roce 1774 jmenovala nejvyšším školským dozorcem pro Čechy.

Společně s Felbigrem byl o rok později dokonce pověřen globální školskou reformou. Docházka se stala povinnou a školy byly budovány i v menších městech a vesnicích.

Vedle škol triviálních fungovaly ještě hlavní a normální. Kindermann má rozhodující zásluhu na vzniku tzv. industriálních škol s pracovním vyučováním.

Koncem 18. století jich už bylo v Čechách kolem 500. Napodobovány byly v celé monarchii. Kindermann byl za zásluhy povýšen do rytířského stavu.

Císař Josef II. ho později jmenoval litoměřickým biskupem a vyšehradským proboštem. Kromě školské reformy se Kindermann rovněž zasloužil o vybudování mnoha chudobinců. Staral se i o pomoc pražským Židům.

Ferdinand Kindermann zemřel v roce 1801.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.