Jaké je nejlepší trampské jídlo? O to soutěžili v Kytlicích

Na desátém ročníku Trampského kotlíku v Kytlicích se v sobotu sešli trampové a soutěžili, kdo uvaří nejlepší jídlo nad ohništěm. Přijelo deset týmů, téma letošního kuchtění bylo volné. Každý mohl vařit jen z toho, co si s sebou přivezl v báglu.

Týmy zapálily oheň pomocí křesadla a začaly vařit. „To se udělá díra do země, tam se dají nažhavené kameny a funguje to jako přírodní trouba, takže bude pečené masíčko,“ vysvětluje Jana, které se mezi trampy říká Gepardice. „Kameny je potřeba nažhavit tak dvě hodiny, tak doufám, že se do toho limitu vlezeme,“ dodala.

Na přípravu jídla měli soutěžící 4 hodiny, museli si připravit i ohniště

„Přípravu ohniště, i ty drny, které odeberou, jak se k tomu chovají, jestli tam mají pořádek, čím zapalují, to je hlavní, pak průběh vaření a pak se samozřejmě hodnotí vzorky jídla, to znamená chuť, úprava atd. a na závěr ještě, jak dokážou po sobě to ohniště tak zamaskovat, že na té louce nepoznáte, kde vůbec nějaké ohniště bylo,“ popsal porotce Bohuslav Hirš, co všechno bylo součástí hodnocení.

Trampský kotlík 2019

Limit na vaření libovolného jídla byl čtyři hodiny. Iveta, Míša a Renda z vítězného místního týmu vsadily na jednoduchost – Mlýnskou jehlu. Vítězové si odvezli putovní skleněnou cenu, kterou zase přivezou na podzimní kuchařské klání.

autor: Daniela Pilařová | zdroj: Český rozhlas Sever
Spustit audio