Jak se zbavit závislosti, radí v České Lípě lidem poradna pro hazardní hráče

26. září 2016

V České Lípě funguje už několik týdnů poradna pro hazardní hráče. Získala první klienty a neslouží jen závislým lidem. Pomáhá i těm, které závislost blízké osoby zasáhne. Patologické hráčství se totiž podle zaměstnanců poradny netýká jen hráčů, kteří propadli výherním automatům.

„Herní závislosti nejsou dnes už jen o běžných výherních automatech, je to i online sázení, kdy na internetu protékají peníze přes platební kartu,“ vysvětluje terapeutka českolipské poradny pro hazardní hráče Adéla Paulík Lichková a pokračuje: „Hraní počítačových her, přílišné trávení času na internetu a sociálních sítích. Problém začíná v okamžiku, kdy tyto aktivity jsou důležitější než ostatní věci v životě, kdy kvůli těmto aktivitám není chuť a prostor se věnovat rodině, vztahům, koníčkům, časem i práci.“

„Hráči časem selhávají v práci, s rodinou nejsou v kontaktu…“

Například hráči počítačových her časem neztrácí jen kontakt s realitou. „Ztrácí kontakt s realitou i sociální kontakty. Časem ti lidé selhávají v práci, nebo do ní vůbec nedorazí, s rodinou nejsou v kontaktu, nestarají se o děti. Pokud mají chodit do školy, tak ani tam nechodí,“ popisuje Lichková.

Podle terapeutky ubývá hráčů klasických automatů a přibývá těch, kdo sází online na internetu. Gamblerství se podle Adély Paulík Lichkové dotýká nejen samotného hráče. „Z výzkumu vyplývá, že kolem patologického hráče je deset až patnáct lidí, kterým to snižuje kvalitu života.“

V nedalekém Novém Boru platí od roku 2012 vyhláška omezující ve městě hazard. I tady bude ještě letos k dispozici poradna pro gamblery. „Jenom vyhláškou nelze hazard vymýtit. S provozu odboru sociálních věcí jsou informace, že gamblerství je veliký problém, který není na povrchu vidět. Jak do těch rodin chodíme a s těmi lidmi pracujeme, je zřejmé, že je to velký problém, který spoustu rodin dostal do dluhových pastí,“ vysvětluje Jiřina Kubáňová, vedoucí městského sociálního odboru v Novém Boru.

Na poradny pro patologické hráče navazují další, jako například protidluhová.

Spustit audio