Jak se zbavit vší?

1. březen 2013

Pokud se ve vlasech objeví vši, znamená to, že nás napadl velmi odolný parazit. Více náchylné jsou dívky, které mívají dlouhé vlasy. Pokud se ale začne s okamžitou léčbou, během čtrnácti dnů můžeme vši z vlasů vyhubit.

Čím se dají v dnešní době úspěšně zlikvidovat vši? „Zejména se používají chemické látky, od těch se ale v poslední době ustupuje, protože mívají i nežádoucí účinky.“ vysvětluje mostecká lékárnice Martina Vaňková a pokračuje: „místo nich se používají silikonové oleje, které veš zadusí a nezískává se na ně rezistence.“

Tyto oleje jsou k pleti velmi šetrné, a proto je mohou používat jak kojící matky, tak děti. Důležitá je hygiena – mrtvé vši z vlasů je zapotřebí vyčesat a prát ložní prádlo. Pokud nic nepomůže, nezbývá nic jiného, než ostříhat vlasy na méně než centimetr – tam už se večky neudrží.

Málokdo ví, že kromě dokonalé hygieny vši spolehlivě zlikviduje i teplo. Účinný je ale i obyčejný kondicionér na vlasy. Vlasy se jím hodně namočí a poté se mrtvé vši vyčesávají. Veš se totiž začne dusit a pustí se. Možností je mnoho - chce to jen trpělivost.

autor: Eva Holá
Spustit audio