Jak připravit maso na gril? Co by měly mít správné burgery? Radí šéfkuchař z ústecké Větruše

Opět nastal čas syčících mas na rozpálených grilech, ať už na našich zahradách, či balkónech. Šéfkuchař Zdeněk Kubíček prozradil pár tipů na grilované hitovky.

Jaro znamená i zahájení grilovací sezóny. Na gril se už ale nedává pouze maso – ugrilovat můžeme v podstatě cokoliv.

Začít můžeme slaným předkrmem, a to pečenými bramborami – buď jen tak, v alobalu do změknutí, nebo je můžeme připravit na přepuštěném másle s bylinkami, a to opět buď v alobalové misce, nebo v hrnci na gril.

Základem grilovacího menu je stále maso

„Nejvhodnější masa jsou za mě ta, která mají větší podíl tuku. Výborná jsou vykostěná kuřecí stehýnka, která jsou velmi šťavnatá, krkovička nebo hovězí rib eye steak,“ říká šéfkuchař Zdeněk Kubíček. Díky tomu maso podle něj natáhne chuť grilování. Pokud ale někdo preferuje libové, je to pak spíš o chuti marinád než samotného masa.

Jak správně připravit maso, abychom mu spíše neublížili, a naopak si na něm pochutnali co nejvíc? „Důležité je mít gril opravdu rozpálený, aby se maso zatáhlo a nedusilo se ve své vlastní šťávě.“

Dále je podle šéfkuchaře velmi důležité nechat maso klidně i pár hodit mimo lednici, aby se dostalo na pokojovou teplotu – to proto, aby neutrpělo teplotní šok na grilu.

Dalším hitem, který se k nám dostal ze západu, jsou domácí grilované burgery.

Marináda Zdeňka Kubíčka

Olivový olej, rozmarýn, tymián, česnek, sůl, pepř a citronová šťáva. Vše důkladně rozmixovat (spíše do hustější pasty), lehce přichutit solí a citronem a naložit do něj kuřecí nebo krůtí prsa. Nechat den odležet a dát grilovat.

„Nejlepší je za mě hrubě umleté maso z hovězího krku, protože má ideální poměr tuku a masa, tudíž nemusíme řešit příměsi loje k tuku,“ radí šéfkuchař Kubíček a dodává, že je dobré maso ručně zmrazovat a nechat chvíli odležet, aby mělo čas se propojit. Poté je opět dobré nechat karbanátky chvilku v pokojové teplotě, aby nedostaly teplotní šok.

Dnes dáváme na gril krom masa i zeleninu. Ne mnoho lidí jí má ale v oblibě, Zdeněk Kubíček ale doporučuje potřít ji bylinkovou marinádou, která zeleninu dochutí. Určitě si pak pochutnají i zatvrzelí masožravci.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio