Jak porozumět svému psovi? Co s psími zlozvyky? Odpovídá odbornice na psí řeč Pavla Polymnia

15. leden 2022

Nevíte si rady s vlastním psem? A nebude nakonec tedy „ten pes zakopán“ spíš u vás, než u vašeho čtyřnohého kamaráda? O tom si povídáme s Pavlou Polymnia.

Pavla Polymnia se zabývá komunikací lidí a psů – rozumí psí řeči a snaží se, aby psům rozuměli i jejich majitelé. Hledá tak s majiteli, skrz online konzultace, příčiny, proč se mazlíček chová třeba neadekvátně nebo své chování náhle změnil.

„Na konzultacích se ze začátku hodně ptám na podrobnosti. Například na stáří pejska, jak dlouho ho majitel má, odkud pochází...“ vysvětluje odbornice.

Častým problémem je podle ní nepochopení zvířete nebo jeho špatné vedení majitelem. Chování psa také velmi ovlivňuje okolní prostředí nebo cizí psi v blízkosti jeho domova.

Například to, že pes vrtí ocasem, vždy neznamená, že má radost a je šťastný. Může to také znamenat, že je nervózní a třeba se dobře neorientuje. „A o tom to je. O pochopení, co se odehrává v pejskovi. Já bych opravdu stála o to, aby se lidé zajímali a studovali psí řeč,“ shrnuje Polymnia.

Jakmile se do toho podle ní dostanete, můžete i předcházet nepříjemným situacím a vyčíst i charaktery psů.

autoři: Stanislava Brádlová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio