Jak na povelikonoční detox? Vyzkoušejte pesto z bršlice nebo bylinkové smoothie

Příroda nám začíná nabízet své první plody. Pojďte toho využít – nasbírejte si první jarní bylinky, jedlé plevele nebo si dopřejte odlehčenou stravu po náročných velikonočních hodech!

Jeden z tipů Veroniky Hájkové, odbornice na zdravou výživu, je celkové odlehčení jídelníčku za pomocí bylin a zeleniny. „Detox se nám v těchto dnech přímo nabízí. Když se podíváme do přírody, tak právě rostou různé bylinky, plevele nebo květy, které přímo vybízejí k utrhnutí,“ vysvětluje.

Jde ale především o celkovou očistu, nikoli o půst. Jídlo by proto mělo být vyvážené a plné vitamínů a prospěšných látek.

Ptačinec žabinec - plevel nebo chutná bylinka?

Podle Veroniky Hájkové bychom se měli vyvarovat potravin, které zatěžují organismus a naopak se zaměřit na odlehčená jídla. Jednou z možných variant, kterou doporučuje, je pít smoothie, které obsahují hodně chlorofylu – v případě, kdy do nich použijeme jedlé plevele nebo bylinky. „Tyto nápoje jsou významné pro nastartování metabolismu a spalování. Dokáží také zasytit, takže nemusíme ani snídat, jelikož koktejl dodá vše potřebné,” konstatuje.

Do těchto koktejlů ale rozhodně nepatří mléčné výrobky – jde pouze o rozmixovanou zeleninu, případně ovoce a bylinky. Také je u nich velmi důležité dbát na čerstvost, proto bychom měli tento jarní koktejl co nejdříve po umixování vypít.

Tvaroh s pestem z bršlice kozí nohy

Můžete také začít konzumovat jedlé plevele, které najdete na zahrádce. Skvělý je například ptačinec žabinec.

„Ptačinec žabinec se dá použít jednoduše – do salátů. Jako jsme zvyklí používat rukolu nebo polníček, stejně tak můžeme použít i tento plevel ze zahrady,“ doporučuje odbornice.

Ptačinec žabinec navíc v sobě má mnohonásobně víc vitamínů a minerálů než konvenčně pěstovaná zelenina a ovoce.

Recept na pesto z bršlice: 250g natrhané bršlice, 100g olivového oleje a jako konzervant 10 gramů soli. K tomu můžeme přidat ořechy nebo semínka (100g).

Vše rozmixujte na kaši a nalijte do sterilované sklenice. Hotové pesto pak zalijte vrstvičkou oleje a dobře uzavřete. V lednici vám vydrží klidně i měsíce.

Další variantou, jak přispět očistě těla, je například pesto z bršlice. To nám může posloužit do salátů, na těstoviny nebo jen tak – třeba na topinku. Je přitom lepší se soustředit na mladé rostlinky a sbírat drobnější lístečky, které mají větší chuť.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.