Jak na povelikonoční detox? Vyzkoušejte pesto z bršlice nebo bylinkové smoothie
Příroda nám začíná nabízet své první plody. Pojďte toho využít – nasbírejte si první jarní bylinky, jedlé plevele nebo si dopřejte odlehčenou stravu po náročných velikonočních hodech!
Jeden z tipů Veroniky Hájkové, odbornice na zdravou výživu, je celkové odlehčení jídelníčku za pomocí bylin a zeleniny. „Detox se nám v těchto dnech přímo nabízí. Když se podíváme do přírody, tak právě rostou různé bylinky, plevele nebo květy, které přímo vybízejí k utrhnutí,“ vysvětluje.
Jde ale především o celkovou očistu, nikoli o půst. Jídlo by proto mělo být vyvážené a plné vitamínů a prospěšných látek.
Podle Veroniky Hájkové bychom se měli vyvarovat potravin, které zatěžují organismus a naopak se zaměřit na odlehčená jídla. Jednou z možných variant, kterou doporučuje, je pít smoothie, které obsahují hodně chlorofylu – v případě, kdy do nich použijeme jedlé plevele nebo bylinky. „Tyto nápoje jsou významné pro nastartování metabolismu a spalování. Dokáží také zasytit, takže nemusíme ani snídat, jelikož koktejl dodá vše potřebné,” konstatuje.
Do těchto koktejlů ale rozhodně nepatří mléčné výrobky – jde pouze o rozmixovanou zeleninu, případně ovoce a bylinky. Také je u nich velmi důležité dbát na čerstvost, proto bychom měli tento jarní koktejl co nejdříve po umixování vypít.
Můžete také začít konzumovat jedlé plevele, které najdete na zahrádce. Skvělý je například ptačinec žabinec.
„Ptačinec žabinec se dá použít jednoduše – do salátů. Jako jsme zvyklí používat rukolu nebo polníček, stejně tak můžeme použít i tento plevel ze zahrady,“ doporučuje odbornice.
Ptačinec žabinec navíc v sobě má mnohonásobně víc vitamínů a minerálů než konvenčně pěstovaná zelenina a ovoce.
Recept na pesto z bršlice: 250g natrhané bršlice, 100g olivového oleje a jako konzervant 10 gramů soli. K tomu můžeme přidat ořechy nebo semínka (100g).
Vše rozmixujte na kaši a nalijte do sterilované sklenice. Hotové pesto pak zalijte vrstvičkou oleje a dobře uzavřete. V lednici vám vydrží klidně i měsíce.
Další variantou, jak přispět očistě těla, je například pesto z bršlice. To nám může posloužit do salátů, na těstoviny nebo jen tak – třeba na topinku. Je přitom lepší se soustředit na mladé rostlinky a sbírat drobnější lístečky, které mají větší chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.