Jahodový koláč

Jahodové léto budiž pochváleno!

Suroviny:

200 g polohrubé mouky

200 g cukru moučky

4 vejce

100 ml mléka

100 ml oleje

1 kypřicí prášek

náplň:  2 jahodové pudinky

750 ml mléka

200 g cukru

2 kysané smetany – tučnější

jahody

marmeláda nebo ovocná šťáva

šlehačka a ztužovač, případně strouhaná čokoláda

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a mléko a postupně přidáváme mouku prosátou s kypřicím práškem.
  2. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech, ve středně předehřáté troubě upečeme a necháme vychladnout.
  3. Připravíme náplň – z mléka, cukru a pudinků uvaříme hustou kaši, necháme ji vystydnout a teprve do studené vmícháme kysané smetany.
  4. Vychladlý koláč pokapeme ovocnou šťávou nebo potřeme marmeládou, na to rozetřeme náplň a poklademe ji rozpůlenými jahodami – řeznou plochou dolů. Nakonec zdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.