Jahodový koláč
Jahodové léto budiž pochváleno!
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučky
4 vejce
100 ml mléka
100 ml oleje
1 kypřicí prášek
náplň: 2 jahodové pudinky
750 ml mléka
200 g cukru
2 kysané smetany – tučnější
jahody
marmeláda nebo ovocná šťáva
šlehačka a ztužovač, případně strouhaná čokoláda
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a mléko a postupně přidáváme mouku prosátou s kypřicím práškem.
- Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech, ve středně předehřáté troubě upečeme a necháme vychladnout.
- Připravíme náplň – z mléka, cukru a pudinků uvaříme hustou kaši, necháme ji vystydnout a teprve do studené vmícháme kysané smetany.
- Vychladlý koláč pokapeme ovocnou šťávou nebo potřeme marmeládou, na to rozetřeme náplň a poklademe ji rozpůlenými jahodami – řeznou plochou dolů. Nakonec zdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka