Jahodová slast
Dnešní recept nám poslala posluchačka Věra. Peče ho ráda a často a zvlášť v době, kdy dozrávají jahody na zahrádce. Pojďte se tedy společně pustit do Jahodové slasti – jak tomuto receptu přezdívá celá její rodina.
Peče se klasicky na plechu a podle naší posluchačky se po ní vždy doslova zapráší.
Na těsto budete potřebovat:
- 20 dkg mletého cukru
- 20 dkg hrubé mouky
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- hořčicovou skleničku oleje a stejné množství i vlažné vody
- lžíci kakaa
- 1/3 prášku do pečiva
Cukr utřeme se žloutky a postupně přidáme olej, mouku, vodu, kakao, prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků. Těsto pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.
Na jahodovou vrstvu budete potřebovat:
- 15 dkg mletého cukru
- 1/2 kostky másla
- 1/2 kostky tuku
- 1 a půl jahodového pudinku (uvařeného v půl litru vody)
- jahody (čerstvé nebo zmražené)
Máslo a tuk vyšleháme s cukrem, přidáme pudink a nakrájené jahody – množství si upravíte podle chuti. Po upečení natřeme na těsto a polijeme nebo zastrouháme čokoládou. Pak už stačí jen svolat strávníky ke stolu a uvařit si dobrou kávu nebo čaj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.