Jablečné řezy naruby
Když naruby je dobře… Suroviny a postup: Asi 4-5 jablek (podle velikosti formy) oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na tenké plátky. Formu dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, na to skládáme jablečné plátky do výše asi 1,5 cm a podle chuti je mírně osladíme, pokapeme máslem, poprášíme skořicí a můžeme posypat opranými rozinkami. Pak elektrickým šlehačem ušleháme 6 vajec, po lžičkách přidáváme 15 dkg cukru moučky a 15 dkg polohrubé mouky. Tímto těstem zalijeme naskládaná jablka a ihned dáme do vyhřáté trouby péci. Po upečení necháme zchladnout, ale ještě vlažný moučník vyklopíme jablky navrch.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A MARIE SVATOŇOVÁ!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.