Ivan Štern: Heinz-Christian Strache v opojení a české poučení

20. květen 2019

„Čeho je moc, toho je příliš!“ Řekl rakouský spolkový kancléř Kurz a oznámil předčasné volby.

Předtím ještě vyhodil z vlády svého vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho a vzápětí vypověděl jeho straně Svobodných, obdivujících nepokrytě nacismus, koaliční smlouvu.

Robert Schuster: Kurzův vabank s předčasnými volbami

Strache se v tajně pořízeném rozhovoru vyznal ze sympatií k tomu, jak získal úplnou kontrolu nad státem Viktor Orbán v Maďarsku.

Od minulého víkendu mají Rakušané jednu jistotu: Kromě eurovoleb za několik dní budou letos volit ještě jednou, a to do celostátního parlamentu.

Důvod k tak ráznému kroku měl vskutku opodstatněný. Pan vicekancléř byl nachytán na švestkách. Na veřejnost se dostala skrytá nahrávka jeho jednání s jistou Ruskou, jež mu byla představena jako neteř stejně jistého ruského oligarchy.

Na nahrávce, již uveřejnily na svých webových stránkách hamburský týdeník Der Spiegel a bavorský deník Süddeutsche Zeitung, peče rakouský vicekancléř s onou Ruskou svérázný obchod. Ruska, respektive její strýček Strachemu pomůže koupit nejčtenější rakouský list Kronenzeitung, aby jeho prostřednictvím pan vicekancléř mohl masírovat voličskou veřejnost. Oplátkou za to zajistí panu oligarchovi přístup k zajímavým veřejným zakázkám.

Ve snaze zlehčit celou situaci vedení strany Svobodných uvedlo, že pan vicekancléř to nemyslel tak, jak říkal. Byl jednoduše v alkoholickém opojení.

Jsme klikaři

Vídeňský deník Der Standard se ušklíbl, že tak „ožralý nikdo být nemůže, aby spřádal podobné plány s ruskými investory“ a že „tak ožralý nikdo být nemůže, aby nepoznal, že tu jde o porušení práva“.

Robert Schuster: První spory v Kurzově vládě aneb Kdo je kuchař a kdo je číšník

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Dlouhou dobu se zdálo, že vláda, kterou před necelými dvěma lety vytvořil rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz s pravicovými Svobodnými, běží jako na drátkách.

Situace, až na drobné detaily, jako je okamžité vypovězení koaliční smlouvy a vypsání nových voleb, máme my sami zaplaťbůh za sebou.

Podle České televize dnešní prezident v Bamberku před 20 lety vyjednával s jakými švýcarským podivínem pokoutní financování sociální demokracie záměnou za pokoutní přístup k našim veřejným zakázkám.

Podle Miloše Zemana o žádné vyjednávání tehdy nešlo. Do Bamberku měl údajně jet proto, aby s onou osobou vyrazil dveře. A krátce si jej Češi zvolili premiérem. Na otázku, proč musel vážit tak dlouhou cestu, když s uvedenou osobou mohl vyrazit dveře třebas po telefonu, dodnes neodpověděl.

Robert Schuster: Kurzova vláda má ještě hlavní úkoly před sebou

Rakouský kancléř Sebastian Kurz pěstuje svůj obraz evropského státníka nové generace

V těchto dnech uplynul rok od okamžiku, kdy se v Rakousku ujal vlády pravicový kabinet lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze.

Před deseti lety Marek Dalík v zastoupení českého premiéra Topolánka, který to samozřejmě popírá, si řekl o astronomický úplatek, pokud by republika měla koupit rakouské pandury.

V obou případech, sehrával-li vůbec nějakou roli, alkoholický rauš ničemu nenapomohl, ani ničemu neuškodil.

Za třetí případ buďme ale vděčni. Žádné pokoutnosti, rovnou, jak říkají bratři Slováci, „z mosta do prosta“: Premiér Babiš vytáhl šrajtofli a koupil si dva významné české deníky. Může tak českou voličskou veřejnost systematicky přesvědčovat o svých pravdách. Žádná neteř v pozadí. Žádný ruský oligarcha. Jsme jednoduše klikaři.

Ivan Štern

V reakci na Stracheho obchod totiž ředitel německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy Thomas Haldenwang v neděli prohlásil, že spolupráci s Rakouskem zatěžují značná rizika, a proto Němci k rakouským úřadům ztrácejí opakovaně důvěru. Nemají jistotu, že informace, které od nich získají, rovnou cestou neputují až k Rusům.

Rakušané se holt toho ještě budou muset i od nás hodně učit.

autor: Ivan Štern
Spustit audio