Robert Schuster: Kurzova vláda má ještě hlavní úkoly před sebou

21. prosinec 2018

V těchto dnech uplynul rok od okamžiku, kdy se v Rakousku ujal vlády pravicový kabinet lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze.

Jeho jmenování vyvolalo pozornost minimálně ze dvou důvodů. Tím prvním byl nízký věk nového spolkového kancléře, který se stal s 31 lety vůbec nejmladším premiérem v některé ze zemí Evropské unie.

Druhým důvodem byla skutečnost, že lidovec Kurz vytvořil spojenectví s pravicově-populistickými Svobodnými. Jinými slovy se stranou, jejíž přítomnost ve vládě před 17 lety spustila bezprecedentní reakci vlád ostatních členských států tehdy ještě patnáctičlenné Evropské unie. Tehdy omezily po dobu jednoho roku dvoustranné kontakty s Vídní na nejnutnější minimum.

Skutečnost, že se něco podobného nyní neopakovalo, svědčí spíš o proměně okolního světa a posunech v pohledu, co je nebo není žádoucí, než že by se strana Svobodných roku 2017 svým zaměřením výrazně lišila od politiky, kterou prosazovala ještě v roce 1999.

Kurz musel Svobodným udělat několik významných ústupků při rozdělování ministerstev. Obětoval například prestižní resort zahraničních věcí, z kterého stihl převést agendy Evropské unie do svojí působnosti.

Až vláda začne plnit předvolební sliby

Především ale souhlasil s tím, že Svobodní získali nejenom kontrolu nad ministerstvem obrany, ale i nad resortem vnitra. Tím také nepřímo i nad tajnými službami, které například dlouhodobě sledují aktivity neonacistických a pravicově-radikálních skupin, jež zase mají k některým členům Svobodných relativně blízko.

Kancléř Kurz tyto choulostivé otázky příliš neřešil; spíš dával najevo, že to je cena, kterou byl za vznik vlády ochotný zaplatit. O to víc naopak pěstoval svůj obraz evropského státníka nové generace, která se nebojí rozejít se s některými desítky let trvajícími tradicemi.

Mezi takové patří, že vývoj v Evropě se v minulosti ubíral pouze jedním směrem, a to sice směrem k těsnější integraci. Naopak všichni, kdo volali po opaku, byli považováni za nepřátele evropského projektu.

Kurz dokázal oba pohledy úspěšně skloubit, čímž se stal oblíbeným hlavně v Německu, kde se v posledních letech začínají rozevírat nůžky mezi proevropskou politickou reprezentací a naopak stále skeptičtější veřejností. Pomohlo mu také, že hned po necelém půlroce převzal za Rakousko předsednictví Evropské unie, takže jeho vyjádřením bylo dopřáváno většího sluchu.

Sebastian Kurz dokázal využít ducha doby, hodnotí výsledek rakouských voleb politoložka Anna Drunová

Sebastian Kurz

Buďme efektivní, buďme trendy, buďme rychlí… Tak vypadala předvolební kampaň rakouské lidové strany ÖVP. A sklidila úspěch – v rakouských parlamentních volbách v čele s lídrem strany Sebastianem Kurzem zvítězila s 31,4 procenty hlasů. Jak bude vypadat vládní koalice v Rakousku? Nejenom to sleduje politoložka působící na vídeňské univerzitě Anna Drunová.

Zajímavé bylo, jak Kurz přistupoval například k Maďarsku a jeho premiérovi, Viktoru Orbánovi. Kdo si zpočátku myslel, že tito dva politici, kteří předtím prosluli jako kritici migrační politiky německé kancléřky Angely Merkelové, si budou bezvýhradně notovat, přesvědčil se brzy o opaku. Kurz velmi šikovně manévroval a nenechal se vtlačit do role Orbánova fanouška. Naopak, ve vhodnou chvíli se ho zřekl, aby ho po nějaké době znovu podpořil.

Stalo se tak při klíčovém hlasování Evropského parlamentu o situaci v Maďarsku, jež nakonec odstartovalo řízení o možném porušování základních evropských hodnot ze strany budapešťské vlády. Kurzovi lidovci totiž zmíněnou rezoluci podpořili, čímž přispěli k jejímu úspěchu. Když se ale o několik týdnů později hlasovalo o vyloučení Orbánovy strany Fidesz z řad evropských křesťanských demokratů, rakouští lidovci ji podrželi.

S koncem rakouského předsednictví v Evropské unii ovšem nastane i pro kancléře Kurze doba, která již nebude tak bohatá na příležitosti vystupovat na mezinárodních fórech.

Robert Schuster

To ale také znamená, že Rakušané nyní budou o to víc očekávat, že jejich vláda začne plnit předvolební sliby a provádět důležité reformy v zemi. A to i u oblastí, kde si zatím všichni Kurzovi předchůdci vylámali zuby, anebo ze strachu před ztrátou popularity, raději zařadili zpátečku.

Spustit audio

Související