Italská astronautka Samantha Cristoforettiová jako první Evropanka vyrazila na vesmírnou procházku

23. červenec 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Italská astronautka Samantha Cristoforettiová coby první Evropanka vystoupila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného vesmírného prostoru. Doprovázel ji ruský kosmonaut Oleg Artěmjev. Ve vesmíru během sedmihodinové mise plnili různé úkoly - mimo jiné pracovali na robotickém rameni nebo vypustili desítku nanodružic, které slouží ke sběru radioelektronických dat. 

V ledovci na italské hoře Marmolada se objevila další hluboká puklina. Na vině jsou zřejmě vysoké teploty, které v oblasti panují. Před dvěma týdny zabil sesuv části ledovce 11 lidí včetně dvou Čechů. Odborníci k letecké kontrole ledovce přistoupili poté, co je provozovatel jedné z horských chat upozornil, že zaslechl hlasitou ránu vycházející z pravé strany masivu. Letecké snímky ukázaly, že je na ledovci nová puklina asi 200 metrů široká. 

Čtěte také

Ve věku 92 let zemřel zakladatel a první děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy (FaF UK) v Hradci Králové Jaroslav Květina. Zástupci fakulty ho označili za otce vědního a zdravotnického oboru klinická farmacie. Mezi jeho největší zásluhy podle nich patří vytvoření koncepce klinické farmacie spočívající v uplatnění farmaceutů jako odborníků na farmakoterapii v široké oblasti zdravotnictví.

Americká vesmírná agentura NASA plánuje na konci srpna vyslat novou obří raketu k Měsící. Mise Artemis I má bez posádky družici Země obkroužit a vrátit se zpátky na naši planetu. Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany opět na lunární povrch, kde byli naposledy v roce 1972 v rámci programu Apollo. Poprvé by na něm měla stanout také žena.

Čtěte také

Na nové generaci virostatik, která u pacientů umožňuje efektivně snížit hladinu viru HIV, spolupracují vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB). Molekula je nyní ve druhé fázi klinického testování, uvedl ředitel ústavu Jan Konvalinka. Podle něj vědci v ÚOCHB, včetně jeho výzkumné skupiny, pracují i na dalších výzkumech týkajících se viru HIV. Zatím nejúčinnější léčivou látku proti HIV tenofovir v 80. letech v pražském ústavu syntetizoval chemik Antonín Holý se svou skupinou.

Čeští archeologové v egyptském Abúsíru objevili a zdokumentovali hrobku staroegyptského hodnostáře, který vlastnil největší dosud nalezený mumifikační depozit. Hrobka pochází zřejmě z počátku pátého století před naším letopočtem. Tým egyptologického ústavu už loni objevil v Abúsíru největší balzamovací depozit, jaký byl dosud v Egyptě nalezen. Ten obsahoval asi 370 keramických zásobnic obsahujících suroviny, nádoby a jiné materiály, které byly použity při mumifikaci majitele hrobky.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související