Inkontinence je problém, o kterém se stydíme mluvit. Zbytečně

Nekontrolovatelný únik moči trápí mnoho lidí. Dobrou zprávou je, že je to problém často řešitelný, jen se nesmíme stydět vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

„Je to typický obrázek – obrovské množství pacientů se za svůj problém stydí a vůbec netuší, že se dá úspěšně řešit, buďto operačně nebo pomocí léků a cvičení,“ říká na základě zkušeností MUDr. Václav Hynek, který působí na Ústecké poliklinice.

„Jedním základním typem inkontinence je inkontinence urgentní, která postihuje spíše muže,“ vysvětluje MUDr. Václav Hynek. „Muž nedokáže zvládnout nucení k močení a nestihne doběhnout na WC. Tento únik moči se dá léčit pomocí léků. Druhý základní typ je inkontinence stresová a ta spíš postihuje ženy. Není tam pocit nucení, k úniku dochází například při kašli, při kýchnutí, při zvedání něčeho těžkého, při poskoku. A tento typ se může řešit operací.“

Existuje také typ smíšený a i tady je nutné odborné vyšetření, aby se zvolila správná cesta k řešení a léčbě.

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.