Ing. Yvonna Čapková a Ing. Vladimír Čapek - finanční poradci

11. listopad 2010

Ve čtvrtek 11. listopadu jste měli možnost slyšet další díl naší Finanční poradny. Bavili jsme se o pojištění. Jaké jsou druhy pojištění, jaké pojištění je vhodné a jaké nevhodné a na co si dávat pozor při uzavírání pojištění? Poslechněte si celý rozhovor v přiloženém audiozáznamu!

Příjemný poslech Vám přeje Český rozhlas Sever!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Iveta Kalátová, moderátorka: To důležité tedy víte, ještě jednou vám Iveta Kalátová z liberecké redakce Českého rozhlasu Sever přeje krásný den s magickými jedničkami. A krásný den přeji i naším hostům, nezávislým finančním poradcům, paní inženýrce Yvonna Čapkové a panu inženýrovi Vladimíru Čapkovi. Hezký den vám přeji.

 

Ing. Yvonna Čapková, nezávislá finanční poradkyně: Dobrý den.

 

Ing. Vladimír Čapek, nezávislý finanční poradce: Dobrý den.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Tak vy jste se tak hezky usmívali, když jsem se mojí kolegyně Evy Bucharové ptala, zdali jde vůbec pojistit hlas, obzvláště u nás moderátorů bychom to možná asi potřebovali, člověk nikdy neví.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Tak obecně odpovím, že pojistit jde určitě všechno, například u sportovců a podobně. Je potřeba říct, vybrat pojišťovnu a úměrně tomu, kolik to bude stát.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Pan Čapek k tomu chce něco dodat.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Mě tak napadlo, že když si pojišťují sportovci nohy, tak ženy si zas pojišťují něco jiného a až přijde i na ten hlas. Takže to zbytečně je jenom nabídka ceny potom toho pojistného plnění.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Dnešním tématem jsou pojistky, uzavírání pojistek. Je jasné, že ta oblast je strašně široká, ale já bych se zeptala jen tak na úvod, jak jsou na tom vlastně občané České republiky s pojistkami, stoupá?

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Tak od roku 89 si myslím, že pojištění v České republice má vzestupnou tendenci a hlavně si lidé uvědomují rizika životních pojištění, kdy vlastně za posledních několik let skutečně lidi mají odpovědnost, berou odpovědnost do svých rukou a zajišťují své rodiny životním pojištěním. U toho neživotního pojištění, to jsou domácnosti, domy, tam to pojištění bylo vždycky, vždycky to bylo jedno velké pojišťovny. Teď ta nabídka je mnohem širší a to pojištění je, ta propojištěnost je lepší než u toho životního pojištění a stoupá. Tak si myslím, že když ty ale pořád stále tedy pojištění našich občanů a naši občané se pojišťují mnohem méně než v Evropské unii, což alarmující. A když ten trend je vzestupný, tak ještě pořád není tak, jak by to mělo být, aby ti lidi byli zajištění, jak se patří.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Já bych k tomu dodala jenom malou poznámku, že mnozí lidé jsou pojištění, mají pocit, že jsou pojištěni, ale nevědí, na kolik, na jakou částku. Mnohdy opravdu se jedná o podpojištěnost a to je velmi alarmující, protože pak jsou udiveni, když dojde k pojistné události, že jim pojišťovna neplní třeba tu hodnotu, kterou by si představovali.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Anebo zapomenou, že se vlastně pojistili zrovna na tuto událost a jak si to opomenul.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Ano, a jejich rodina, jejich život se vyvíjí, takže je potřeba čas od času opravdu prověřit, jestli jim pojistka, kterou mají, kryje rizika, kterým jsou vystaveny vývoje jejich rodiny.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Dobře. Tolik na úvod dnešních hostů, těmi jsou nezávislí finanční poradci paní Yvonna Čapková a Vladimír Čapek. A po písničce už se zaměříme na jedno konkrétní téma. Pojištění nemovitosti a domácnosti.

 

písnička

 

Iveta Kalátová, moderátorka: I nadále posloucháte Český rozhlas Sever, máme tady příjemné hosty, nezávislé finanční poradce pana inženýra Vladimíra Čapka a paní inženýrku Yvonnu Čapkovou. My jsme se před malou chvíli dotkli tématu pojištění nemovitosti a domácnosti. Je jasné, že v současné době vyrůstají domky jak houby po dešti. Tak je jasný, že každý majitel takového domku už pomýšlí na to, jak si svůj domeček pojistit. Na co všechno by měl myslet?

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Tak já asi na úvod řeknu, že by měl vědět, že pokud vlastní domeček, že by měl mít pojištěnou nemovitost a domácnost, to jsou dva odlišné pojmy, dvě pojistky.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: To si asi my obyčejní smrtelníci trošku pleteme, no.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Pak bych k tomu ještě doporučovala mít pojištěnou odpovědnost, protože jako majitel mohu způsobit různé škody užíváním a tak dále.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Pan Čapek.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Já si myslím, že hlavně u těch domácností a nemovitostí, když si lidi pořídí nemovitost třeba na úvěr nebo na hypotéku, tak podcení někdy, když bankovní ústav nepožaduje pojištění domácnosti, tak to domácnost pojistí, ale pojistí ji třeba hodně málo. To znamená, že ji potom mají podpojištěnou i tu nemovitost, protože se jim zdá třeba placení pojistky z jejich hlediska vysoké. Ale potom při plnění mohou nastat velké problémy, kdy vlastně ta reálná pojistka nebo ten ta reálná cena neodpovídá reálné pojistce a potom jsou lidi hrozně překvapeni, že mají podpojištěnou, to znamená, že mají také velmi zkrácené plnění. Na to bych opravdu upozornil.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Možná bychom mohli posluchačům ještě více vysvětlit ten pojem podpojištěnost, protože uvedu příklad, pojistím si domácnost na 200 tisíc a ve skutečnosti mám v domácnosti věci za 2 miliony. Do toho musím počítat všechno, třeba uvádím, já jsem si pojistila desetkrát míň svoji domácnost, i plnění bude v tomhle tom poměru samozřejmě.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Takže nemůžeme očekávat...

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Nemůžu očekávat, že když pak budu uplatňovat pojistku na nějakou konkrétní, a teď nemyslím na totální devastaci mé domácnosti, ale na nějakou dílčí nehodu, tak ta pojistka, to pojistné plnění bude samozřejmě kráceno.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Tohle to platí, ještě dovolíte poznámku, platí to i u domů, to znamená, když je podpojištěn dům, třeba padesátiprocentní podpojištěnost, tak potom dům je třeba pojištěn na 2 miliony a strhne mu pojistná událost okap, střechu třeba, plnění by mělo být 200 tisíc, ale plnění nebude 200 tisíc, protože je podpojištěnost, tak plnění bude padesátiprocentní, 100 tisíc. To si lidé neuvědomí, protože si myslí, že v těch dvou milionech mají pojištěný vlastně tyto malé škody.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Samozřejmě, samozřejmě. My jsme si během písničky ještě povídali o takové jedné zajímavosti, která by asi neměla být opomenuta. A to o takzvané fotodokumentaci při uzavírání pojistky.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: To je naše taková privátní rada, protože ten termínem myslíme soukromou fotodokumentaci, a doporučujeme klientům, aby si opravdu zmapovali to, co v té domácnosti mají. Samozřejmě aby si nechali účtenky a tak dále, ale my doporučujeme i tu fotodokumentaci, aby pak při škodě, kterou, kterou mají způsobenou, se mohli lépe prokázat vlastně hodnotu toho předmětu.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Ono by to asi chtělo i celkově domečku zvenčí, možná zahrady, pokud tedy by došlo k nějaké nešťastné události, asi by to bylo...

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Někde mají lidé pojištěný i altány z hlediska pojištění domu, tak to mají připojištěno. Ten altán třeba nemusí mít nafocen a ten altán shoří a potom s tím mohou být problémy, protože na to není žádné stavební povolení, je tam jenom ohláška. To znamená, ta dokumentace by byla potom opravdu velmi dobrá.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Dobře, tolik nezávislí finanční poradci paní Yvonna Čapková a pan Vladimír Čapek. My se po písničce už budeme věnovat dotazům našich posluchačů.

 

písnička

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Severní vítr je krutý, zpíval nám Jaroslav Uhlíř a bývá o to krutější, když je hodně silný a třeba nám strhne střechu, proto je dobré si jaksi se pojistit. A právě o pojistkách je řeč v dnešním Hostovi na Českém rozhlasu Sever. Těmi jsou nezávislí finanční poradci paní inženýrka Yvonna Čapková a pan inženýr Vladimír Čapek. A dáváme prostor i vám posluchačům Českého rozhlasu Sever. Tak zdravíme pana Jana do Teplic. Je to tak? Dobrý den.

 

Posluchač: Dobrý den.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Tak máte slovo.

 

Posluchač: Já jsem byl pojištěn v Ústí nad Labem, přestěhoval jsem se do Teplic. Samozřejmě hnedka pojišťovna mi změnila o 400 větší jako pojištění. A tak jsem se na to zeptal, protože většinou telefon a takový věci, to se převádí samozřejmě bez, protože jsem takový, že jo, ten jejich lídr, který jim platí stále a jako bez problémů, tak jsem se přestěhoval sem a zrovna potom asi po dvou měsících začaly opravovat jako barák, dávali nám novou střechu, obložení, všechno a mně zateklo. Já bydlím ve třetím patře, mně zateklo a takže to byl asi plácek metr a metr a to jsem platil necelých 900. A tak jsem si pozval tu nějakou tu paní, že jo, tak jsem volal, říkám, platím 900, to je dost peněz na pojištění bytu a tohle to, tyhle ty věci. Jenomže přišla paní a řekla: vy máte s náma spoluúčast 500 korun, to tak nevypadá. Jenomže tak to nevypadalo, takže já jsem ostrouhal, nuže jsem si pozval zedníka, ten mi půl místnosti oškrábal a udělal a stálo mě to 800.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Ano, tak pan inženýr...

 

Posluchač: No, stálo mě to 800 a teďka nevím teda, podle čeho se to, jako podle čeho vyměřujete tyhle ty věci. To bylo flek metr na metr takhle.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Prosím vás, já bych to vzal do takové obecnější roviny a potom vám odpovím na tu vaši konkrétní otázku. V každém případě vždycky pojistka kryje to, na co to pojištění sjednáno. V tomto případě vy jste byl pojištěn podle vašeho vyjádření na škody a měl jste 500 korun spoluúčast. Vaše hodnota byla 500 korun, byla 800 korun, jestli na tu opravu máte fakturu nebo složenku nebo nějaký doklad, že jste zaplatil tomu zedníkovi 800 korun.

 

Posluchač: No, právě mi to dělala firma, co dělala náš barák.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Tak že vám to dělala firma, běžte na pojištění, běžte na tu pojišťovnu a určitě vám proplatí 300 korun, protože 500 korun je spoluúčast.

 

Posluchač: No, to se právě chci vědět, protože paní odešla, ani se mnou tak nějak...

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Tak vy si vezměte, vy si na tu pojišťovnu zmíněnou dojděte, vezměte škodní formulář, ten vyplňte, přiložte tu složenku nebo fakturu, na kterou jste...

 

Posluchač: Mám fakturu od té firmy, co dělala barák, no.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Tak jste zaplatil 500 korun, teda 800 korun a uvidíte, že to plnění budete mít.

 

Posluchač: Tak jo, děkuji moc.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Mějte se moc hezky, na shledanou.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Také vám děkujeme a přejeme hezký den. Tak co k tomu dodáte, paní inženýrka něco?

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Možná upozornění právě na tu spoluúčast. Klienti nebo občané slyší na spoluúčast, protože tam je většinou sleva právě té pojistky. Takže slyší na tu slevu, ale neuvědomí si, že právě při těchhle těch drobných opravách ta spoluúčast potom bolí samozřejmě, když není proplacený celý. Tak je dobré zvážit, jestli ta sleva na té pojistce se mi vyplatí a jestli jsem ochotný potom o to dostat míň.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Zkrátka a dobře, slevy se vždycky nevyplácejí. Tak máme tady hosty na Českém rozhlasu Sever nezávislé poradce paní inženýrku Yvonnu Čapkovou, pana inženýra Vladimíra Čapka a po písničce bychom se ještě mohli zmínit o tom, jak postupovat při vypovězení pojistky.

 

písnička

 

Iveta Kalátová, moderátorka: I nadále je tady s vámi vysílání Českého rozhlasu Sever s nezávislými poradci s paní inženýrkou Yvonnou Čapkovou a s panem inženýrem Vladimírem Čapkem. Máme tu ještě jeden dotaz: dobrý den, bydlím se synem v obecním bytě, který máme v pronájmu. Zajímalo by mě, kde bych si měla sjednat pojištění domácnosti, kolik by mě toto pojištění stálo a na co všechno by se vztahovalo? Tak kdo si vezme slovo?

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Tak já určitě pochválím posluchačku, že myslí i na to, že si pojistí domácnost, protože samozřejmě i v obecním bytě mám vlastní majetek, nábytek, vybavení a tak dále. Kde se pojistit, je na výběru pojišťovny, dneska je opravdu velký výběr, takže je to o důvěře k pojišťovacímu makléři nebo k pojišťovně samotné. Doporučovala bych posluchačce, aby vybírala i podle toho, má-li třeba jiné pojistky, protože pak může získat nějakou ze slev, třeba i za tu propojištěnost, mám-li víc pojistek u jedné pojišťovny, tak samozřejmě pojišťovna to zohlední.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Ono možná ještě existuje právě případy, že když mi někdo, dejme tomu, nabídne pronájem za nějakých výhodných podmínek, tak je pravda, že ten pronajímatel třeba někdy trvá na tom, aby se ten člověk, který teda bude v jeho bytě, aby tedy tu pojistku uzavřel.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Ano, je to možný.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Už jsem se s tím párkrát setkala.

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Myslíte, že ten, kdo byt pronajímá, trvá na tom, abych si já pojistila vlastní majetek? Já možná, tam se možná bude jednat spíš o tu odpovědnost, když tam něco způsobím.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: No, jedná se o zařízený byt vlastně a třeba ti lidé, kteří v tom bytě budou bydlet, mají třeba malé děti, které popřípadě by mohly způsobit nějakou škodu. Je to nějak jakoby v mezích zákona, jako že ten pronajímatel tohle to žádá?

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: To si neuvědomuju, jestli podle zákona má tohle to, spíš ne teda, moje odpověď, ale je to ta pojistka odpovědnosti. Pokud mé děti něco, něco způsobí a to nejenom v bytě, mohou způsobit, mohou rozbít něco v obchodě, mohou způsobit sousedům cokoliv, tak tam by bylo tohle plnění.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Já si myslím, že tady to možná že se jedná o zařízený byt, kde vlastně ten zařízený byt tam má kuchyňskou linku, může tam mít sedací soupravu, přijde banda zlodějů a ten byt jako skutečně vyklidí, takže se dá potom uklízet jenom. To znamená, že pokud vlastně tento byt by ten dotyčný člověk, který ho pronajatý, neměl pojištěn na tuto odpovědnost nebo na tyto škody, tak by to potom tomu pronajímateli asi musel zaplatit.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Dobře.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Takže to jde o ty nájemní smlouvy.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: My se ještě vrátíme, jak postupovat, když chci pojistku vypovědět. Třeba se mi nabídne jiná společnost s mnohem lepšími podmínkami.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Tak ale když chci, každá, každý smluvní vztah se dá vypovědět. U pojištění obecně platí, že výpovědní lhůta je 6 týdnů před takzvaným rozhodným datem. Rozhodné datum je datum platby pojištění. To znamená, že to není datum sepsání většinou pojištění takového, ale datum, kdy plním to, kdy platím splátku pojištění. Může být to plně, může být platba měsíční, čtvrtletní, půlroční, roční, jak si ten klient vybere. To znamená, že vždycky k datu té platby mohu dát výpověď a od té, od toho data mi potom běží šestitýdenní výpovědní lhůta.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Dobře. Jestli paní Čapková k tomu chce ještě něco dodat?

 

Ing. Yvonna Čapková, finanční poradce: Tohle bylo asi vyčerpávající.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Dobře, bohužel čas nás opět tlačí, je toho ještě moře, moře otázek, moře případů k druhům pojištění. Já doufám, že se spolu ještě určitě uvidíme, uslyšíme a mám takový pocit, že se ještě vrátíme k pojištění, protože jsme se ještě nezmínili třeba o úrazovém pojištění či pojištění v nemoci či životní pojištění. Takže se na vás budu opět těšit na slyšenou.

 

Ing. Vladimír Čapek, finanční poradce: Jestli bych mohl ještě k posluchačům, myslím si, že kdo se chová vůči sobě odpovědně, tak se chová velmi dobře a doporučoval bych, aby lidé dělali revizi svých pojistných smluv doma a skutečně se nad tím zamysleli, protože potom je velmi těžké nadávat. Vezměte si povodně, které tady proběhly před několika v měsíci v severních Čechách, kde nebyli pojištěni, dneska jim skutečně zbývá, zbývají oči pro pláč.

 

Iveta Kalátová, moderátorka: Tak to byl takový apel nezávislého finančního poradce pana Vladimíra Čapka, který u nás byl hostem společně s paní Yvonnou Čapkovou. Já vám děkuji za toto povídání. Ještě bych měla jednu takovou příjemnou zprávu pro našeho posluchače, pana Janečka z Teplic, který se k nám dovolal a který tím pádem získává i knížku, velice krásnou Pavly Jazairiové, je to kniha o Brazílii. Mějte se moc hezky a někdy na Českém rozhlase Sever opět na slyšenou.

 

Spustit audio