Ing. Pavel Hanuš - vedoucí projektu digitalizace ČT

Ve čtvrtek 30. října jsme si povídali o digitalizaci televizního vysílání z Bukové hory. Pokud jste rozhovor nestihli a zajímá Vás tato problematika...máte možnost - uvnitř tohoto příspěkvu najdete zvukový záznam celého rozhovoru a také jeho přepis...tak příjemný poslech či počtení!

0:00
/
0:00

Tomáš Šácha, moderátor: Posloucháte Český rozhlas Sever, je čtvrtek 30. října a naším hostem ve studiu je Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi. Dobrý den.

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Dobrý den.

Tomáš Šácha, moderátor: To, že je u nás ve studiu Pavel Hanuš právě dnes, to není vůbec náhoda. Dnes v noci totiž dojde k vypnutí analogového vysílání programu ČT 2 z vysílače na Bukové hoře, ten vysílač signálem pokrývá většinu Ústeckého a taky část Libereckého kraje, a nahradí ho digitální vysílání. My si budeme samozřejmě povídat o tom, co to přinese divákům, jaké výhody, nevýhody, o tom co dělat, pokud chcete digitální vysílání přijímat, nebo jestli pro vás ta změna něco znamená, pokud už digitální vysílání přijímáte. Ono by se asi slušelo říct, že sever Čech je, nebo respektive, že patří mezi první regiony, kde k této změně dojde. Je to tak, nebo se pletu?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Tak určitě ne první, protože tato změna už proběhla v některých regionech, ale Ústecký kraj byl jedním z prvních, kde se dělaly pilotní projekty pro digitální vysílání, čili Ústecký kraj patří k těm, kde to digitální vysílání je už dostupné, což je právě rozdíl oproti třeba jižním Čechám, které probíhaly minulý měsíc a kde to digitální vysílání dosud nebylo.

Tomáš Šácha, moderátor: O tom všem si ještě budeme s Pavlem Hanušem povídat, ale až po písničce. Posloucháte Český rozhlas Sever, naším hostem je dnes Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi. My si povídáme o tom, že dnes v noci dojde na vysílači Buková hora k vypnutí analogového vysílání programu ČT 2 a nahradí ho digitální vysílání. Tak mě tak napadá, proč vlastně Česká televize k té digitalizaci přistupuje a bude to mít pro diváky nějaké výhody? A jsou tam třeba taky nějaké nevýhody?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Já myslím, že obecně platí, že televize jako takové nebyly iniciátory přechodu na digitální vysílání. Ten přechod na digitální vysílání je důsledkem všeobecného technologického rozvoje, kdy vlastně digitální technologie máme všude okolo sebe, nejenom ve studiích, ale i v běžném životě. Počítače se vyskytují dneska prakticky v každém oboru lidského konání, a tak se samozřejmě vyskytují i v tom televizním vysílání a digitální je už dneska prakticky v televizi všechno - studia, trasy, přenosy, čili to poslední, co nebylo k dispozici digitálně, je ten, jak se říká last mild, čili poslední kousek směrem k domácnosti, a to vlastně se digitalizuje teď, takže je to nevyhnutelná technologická nutnost.

Tomáš Šácha, moderátor: Vy nám tedy dnes v noci vypnete ČT dvojku vysílanou analogově, co nám místo ní nabídnete?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Tak nabídneme de facto to, co už ti, kteří přijímají na Ústecku digitální vysílání, znají, čili nabídneme kromě stávajících analogových programů ČT 1, ČT 2, taky digitální projekty ČT 24 a ČT Sport, nebo ČT 4, jestli chcete. Takže to samozřejmě diváci už znají, budou tam taky programy Českého rozhlasu samozřejmě. Rozdíl je v tom, že už v tom multiplexu, čili v tom přijímaném, přijímaném datovém toku České televize nebude k dispozici televize Nova. Čili už tam bude pouze jenom vysílání České televize a Českého rozhlasu tak, jak předpokládá zákon.

Tomáš Šácha, moderátor: To znamená, že tedy ti, kdo teď měli tu digitální televizi už u sebe, kteří už na to digitální vysílání přešli, tam ta Nova právě byla, tak o tu Novu teď přijdou?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Tak samozřejmě na to já nemohu odpovědět, protože já mám na starosti koordinaci projektu digitalizace v České televizi, ne v televizi Nova. Já nevím, jaké budou smlouvy mezi poskytovateli vysílání a televizí Nova, čili na to je těžký odpovídat. Předpoklad je takový, že na tom multiplexu dva, který vznikne z toho multiplexu A by se měla objevit televize Nova a další komerční vysílatelé a Česká televize přejde na ten cílový multiplex, čili to je ten kanál třicet tři a na něm bude vysílat ty své čtyři programy. Čili teoreticky by se měly objevit programy České televize v jednom multiplexu a v druhém multiplexu komerční vysílání. Já jsem byl při tom pilotu na Bukové hoře, tak jsem tam tehdy říkal, že uvidíte, druhý den uvidíte i Novu a jak jistě víte, tak potom tam Nova nebyla, takže já v této chvíli se zdráhám to vyslovit, že skutečně uvidí televizi Nova, ale předpoklad takový je.

Tomáš Šácha, moderátor: To znamená tedy, že pokud budu mít set-top-box nebo nějaké jakékoliv zařízení pro příjem digitálního signálu, tak prostě na své televizi uvidím jak Českou televizi, tak tedy ty komerční televize?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Ano, samozřejmě. Navíc je to přijímáno ze stejného směru, z Bukové hory, čili uvidíte i oba dva multiplexy, ani nebudete muset nějak moc spekulovat o tom, který zrovna přijímáte, to není vůbec podstatné. Já bych chtěl jenom upozornit, že ti, co mají digitální vysílání, že musí přeladit své set-top-boxy nebo svoje televizory, protože dojde k jiným identifikacím sítí a automaticky k tomu nedojde, čili přeladit své set-top-boxy a na těch set-top-boxech by se měly objevit dva multiplexy, jeden České televize, druhý komerční.

Tomáš Šácha, moderátor: No, a to, jak přijímat digitální vysílání, to si řekneme za chvíli. Posloucháte Český rozhlas Sever, teď tady se mnou ve studiu je Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize. Povídáme si o tom, že Česká televize dnes v noci vypne analogové vysílání programu ČT 2 na vysílači Buková hora, který pokrývá většinu Ústeckého a část Libereckého kraje, a nahradí ho vysíláním digitálním. Pojďme si ještě říci pro ty třeba, kdo to digitální vysílání vůbec neznají, co mám dělat, pokud takové vysílání chci přijímat? Vyjděme tedy z toho, že třeba mám vlastní anténu a televizi. Co mám dělat?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Tak pokud máte vlastní anténu, tak první nejjednodušší metoda a máte zaručeno, že nebo je, je, je pravděpodobné, že v tom místě je k dispozici digitální vysílání, tak nejjednodušší je zapojit set-top-box, nebo pokud máte digitální televizi, tak zkusit naladit, a ve většině případů to bohatě stačí, protože se vám prostě digitální vysílání naladí. Pokud se vám nenaladí a přitom tam ten signál prokazatelně je, tak je zřejmě problém a ten problém se podle všeho bude týkat vaší anténní soustavy. Samozřejmě antény vždy nejsou v ideálním stavu, v některých případech, když měli diváci problém, tak se ukázalo, že de facto nechytali to analogové vysílání ani tak na tu anténu, jako spíš na ten svod od té antény, protože ty, ty konektory nahoře už byly dávno urezlé, čili může, může tam být jakýkoliv, jakákoliv, jakákoliv porucha tohohle toho typu na anténě a je skutečností, že to digitální vysílání je přeci jenom háklivější na tu kvalitu toho signálu, na tu kvalitu toho příjmu. Na druhou stranu je míň náchylné na poruchy, takže pak musíte prostě zkontrolovat tu anténu, musíte se podívat, jestli náhodou tam nemáte nevhodný zesilovač, který se přebuzuje tím digitálním vysíláním. A pro mnoho diváků zřejmě v takové chvíli je nejjednodušší obrátit se na nějakou specializovanou firmu, aby jim s tím pomohla.

Tomáš Šácha, moderátor: Já ještě připomenu, že ten set-top-box, o kterém jste mluvil, tak je taková krabička, která, laicky řečeno, si s tím digitálním vysíláním poradí, prostě ho umí převést do takového formátu, aby, abychom na televizi viděli obraz, na který jsme zvyklí nebo abychom viděli prostě běžné televizní programy. Vy jste říkal, že bychom se měli obrátit na odborníky, třeba na nějakou odbornou firmu. Můžeme se třeba obrátit i na někoho z České televize nebo ze, dejme tomu, z Českých Radiokomunikacích, pokud bychom měli problémy třeba s tím signálem, pokud by opravdu nebyl?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: No, to bych řekl, že je velmi důležité, že my, stejně jako Radiokomunikace máme velký zájem na tom, abychom získali zpětnou vazbu o kvalitě vlastního signálu. Čili pokud ten divák má pocit, že jeho anténní systém je naprosto v pořádku, že v okolí signál bez problému je, tak... a že on je třeba něčím rušen nebo něco podobného, tak se může samozřejmě obrátit jak na České Radiokomunikace, tak na Českou televizi. Česká televize pro digitalizaci zřídila několik informačních kanálů, kde se divák může dovědět nějaké základní informace, hlavně to divácké centrum, kam zavolat, to je číslo 261137474, čili na tomto čísle základní informace. Potom máme speciální web, který se jmenuje, nebo který má adresu www.digict.cz, kde jsou pro jednotlivé kraje harmonogramy zapínání a podobné informace, a pak i teletext na straně 650, kde můžou získat tyto informace. Na druhou stranu bych chtěl upozornit, že jestliže je problém s konkrétním typem televizoru, konkrétním typem set-top-boxu, tak samozřejmě nelze očekávat, že zavoláte na zákaznické centrum a tam je tak dokonalá databáze všech typů zařízení, která vám odpoví, tak vy máte tento problém. Tak takhle dokonalé to samozřejmě není, ale dovíte se takové základní informace, co v těch takových typových situacích dělat. Většinou je fakt, že pokud se objeví nějaký závažnější problém, tak nezbývá nic jiného, než se obrátit na některého z odborníků z firem, které se v tom regionu na tuto problematiku zabývají.

Tomáš Šácha, moderátor: Dobře, přeci jenom nějakou alespoň základní pomoc můžeme asi našim posluchačům poskytnout už teď. Po písničce bychom si ještě povídali třeba víc o tom technickém vybavení, o tom, jestli ten set-top-box, který jsme několikrát zmínili, jestli je jedinou možností nebo jestli máme i nějaké jiné. Posloucháte Český rozhlas Sever, dnešním hostem je dnes Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi. Povídáme si o tom, že dnes v noci dojde k vypnutí analogového vysílání programu ČT 2 z vysílače Buková hora a k zapnutí digitálního vysílání. Tak mě tak napadá, my jsme mluvili o těch set-top-boxech ještě před písničkou, je to opravdu jediný způsob, jak přijímat digitální vysílání? Koupit si tedy takovou tu krabičku a připojit si ji ke svojí televizi?

Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace v České televizi: Tak samozřejmě digitální vysílání je trošku něco jiného, než bylo analogové vysílání a nejenom, že to je trošku jiný způsob zpracování signálu, ale je to, rozšiřuje to taky možnosti distribuce tohoto signálu. Čili rozhodně to není jediná možnost, jak získat televizní vysílání digitální. Samozřejmě existuje možnost přijímat digitální satelitní vysílání, je možnost přijímat nějaké kabelové vysílání.

Spustit audio