I pod rouškou je dobré spatřit úsměv. Náročná péče o seniory za zavřenými dveřmi sociálních zařízení

6. listopad 2020 09:01

Centrum sociálních služeb Naděje Broumov nemá zatím žádného klienta s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. Přesto do zařízení kvůli bezpečnosti nesmí návštěvy. Ze zdravotního hlediska je takové omezení samozřejmé. Jak se ale seniorům žije bez možnosti osobního kontaktu s blízkými, která trvá už tak dlouho? 

Čtěte také

S Evou Kašparovou, ředitelkou Centra sociálních služeb Naděje v Broumově, jsme se sešli v prostorách, kam momentálně klienti nechodí. Abychom je nijakým způsobem neohrozil.

Jak se žije za zavřenými dveřmi, když lidé nesmí ven a nikdo nesmí také dovnitř?

„Musím říct, že celková atmosféra v zařízení je smutná. Přispívá k tomu i počasí a období Dušiček. Lidé jsou velice zasmušilí, vzpomínají na své blízké. Snažíme se jim samozřejmě dny nějakým způsobem zpestřit. Využíváme například tabletů, kde mohou hovořit se svými rodinami a vidět je. Není to ale ten správný kontakt. Mnoho z klientů strádá jak psychicky, tak i fyzicky. Vidíme, že nám ti lidé hodně chátrají."

hospic

Co se týká například televize, mají lidé zájem podívat se na dění ve světě? A jak na tě případně ony informace působí?

„Trend je takový, že zájem, který byl na jaře, tu už není. V tuto chvíli je už klid i na chodbě, nevidíme ani puštěnou televizi. Na jaře to lidé sledovali, nikdo nevěděl, co se bude dít a klienti byli zvědaví. Momentálně je ani nepodporujeme, aby se na televizi dívali. Spíš se s nimi snažíme zastavit, zklidnit, promluvit si s nimi. Popovídáme si o jiných věcech a přivedeme je na další myšlenky. Odvedeme pozornost od toho, co se děje."

Čtěte také

V zařízení se dodržují přísná hygienická a bezpečnostní opatření. Všude se nosí roušky, chodí se i v ochranných oblecích. Jak to klienti vnímají, když najednou nevidí do tváří svých ošetřovatelek.

„Mnoho klientů má problém rozumět člověku, který hovoří s rouškou. Nevidí jim na ústa, špatně slyší, možná i tím vzniká jakási bariéra a nechuť komunikovat. Nejsou vidět úsměvy. Ale věřím, že naše děvčata dělají vše, co mohou. Zdobíme se i různými doplňky, nosíme ve vlasech ozdoby i tykadla. Smějeme se na chodbách."

„Je to povzbuzení i pro nás, pracovníky. Když jsou spokojeni zaměstnanci, tak potom mají i klienti lepší náladu. Vidí pohodu mezi námi a to potom přispívá k celkovému zlepšení atmosféry," dodává Eva Kašparová.

V Centru sociálních služeb Naděje Broumov žije celkem 42 klientů. Přejeme nejen jim, ale také celému personálu, aby vše vydrželi. A úsměv jim pod rouškami nechyběl.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související