I po dvou letech bojů na Ukrajině lidé stále nosí věci a pomáhají, říká členka brněnského spolku

23. únor 2024

Se začátkem války na Ukrajině před dvěma lety se v Česku zvedla vlna solidarity. Hned v první den války vznikla iniciativa Brno pro Ukrajinu. Jak se proměnila činnost tohoto spolku i potřeby lidí na Ukrajině?

„První momenty byly dost hektické. Lidé tehdy doslova vyrabovali šatníky a přinesli všechno, co našli,“ vzpomíná dobrovolnice Maud Kotasová. Dodává, že v současnosti už je pomoc dárců adresnější. Nyní jsou lidé ochotní koupit věci, které jsou skutečně potřeba. Ochota veřejnosti pomáhat Ukrajině sice po dvou letech mírně slábne, stále je ale podle Kotasové na vysoké úrovni.

Spolek se během druhé poloviny roku 2022 začal věnovat i propojování jednotlivců, iniciativ, neziskových organizací i orgánů samosprávy. Od ledna 2023 se spolek nadále zaměřuje na sběr humanitární pomoci a její transport do válkou zasažených oblastí. Společně s ukrajinskou komunitou v Brně a iniciativou Stand with Ukraine Brno se věnuje také pletení maskovacích sítí, které pak posílá do Doněcké oblasti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.