Hygienické stanice V Česku musely snížit počty zaměstnanců. Někde prý je situace hraniční

8. červen 2023 13:33

Oproti loňskému roku se snížil počet pracovníků krajských hygienických stanic po celém Česku. Podle dat ministerstva zdravotnictví na nich ubylo 135 míst – i přes to podle resortu funguje bez problémů. Někteří ředitelé krajských hygienických stanic ale tvrdí, že jsou na hraně kapacit.

Hygienické stanice měly letos na konci března celkem 2167 zaměstnanců. Podle mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba se snížení počtu pracovníků týkalo hlavně neobsazených tabulkových míst. Krajské hygienické stanice podle něj pracují normálně.

Český rozhlas oslovil se stejnými otázkami všechny hygienické stanice v Česku. Odpovědi jsme dostali od devíti z nich. Ptali jsme například, jestli se jim vše daří zvládat i s menším počtem zaměstnanců, nebo jestli museli nějaké aktivity omezit.

Například tady v Ústeckém kraji se meziročně snížil počet míst krajské hygienické stanice o 10 – na 183. Podle zástupce ředitelky Romana Šťastného se sice daří úkoly plnit, přináší to ale podle něj zvýšené nároky na kolegy a nejde proto říct, jak dlouho bude takový režim fungovat.

Počet podání neklesá, ubývá ale hygieniků

Hraniční je podle ředitele tamní hygienické stanice Michala Bartoše situace v Plzeňském kraji. V některých oblastech bude prý nutné redukovat úkoly, které hygiena má. Bez toho podle něj nejde dlouhodobě pokračovat.

Situace není ideální ani ve středních Čechách. Podle ředitele středočeské krajské hygienické stanice Tomáše Vodného totiž počet podání, která hygienici ze zákona vyřizují, neklesá, přitom zaměstnanců k jejich zpracování je méně. Vzrostou tak vyřizovací doby a úměrně se také sníží počet kontrol. Naopak se prodlouží interval pro jejich opakování.

Pod větším pracovním tlakem jsou také hygienici na Vysočině.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu o ochraně veřejného zdraví. Úpravy se mají týkat zefektivnění a digitalizace, v plánu je také reorganizace Státního zdravotního ústavu a krajských hygienických stanic. Tato novela je podle mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakova aktuálně v připomínkovém řízení.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související