Hygienici při kontrolách táborů na Děčínsku zjistili jen drobné nedostatky

7. srpen 2013

O děti v táborech na Děčínsku je dobře postaráno. Hygienici ve dvaceti z nich našli jen drobné nedostatky. O tom, že je při kontrolách nezajímají jenom dokumenty, se přesvědčila Gabriela Hauptvogelová, která se vypravila na inspekci s hygienikem Janem Bechyněm. Nejdříve zajeli do chatkového tábora Tomášov u Mikulášovic.

„Jsou tady palandy, mají zábrany a pevnou oporu. Jak staré děti máte nahoře?“ zajímá se hygienik a dostává se mu ujištění, že na horních palandách spí jen starší děti. Dále se dozvídá, že v některých chatičkách je sociální zařízení, malé umyvadlo se studenou vodou a záchod. Teplá voda teče v koupelnách.

Hygienik Jan Bechyně byl spokojený i se sprchami a záchody. V táboře jich mají dost; například na patnáct dětí musí být jeden záchod. A pak už nás zdravotní sestra Radka Horáková zavedla na ošetřovnu:

„Pokoj pro nemocné jsme letos využili. Měli jsme tu jednoho ‚experta‘, který si zlomil prstík u nohy, takže tady ležel. A v hicech jinak byly úžehy,“ říká zdravotní sestra, když na ošetřovnu zrovna přichází jedno dítě s přisátým klíštětem. Podle setry je klíšťat letos dost, více než loni.

Mezitím byla hygienička Soňa Camargová v kuchyni. I tam bylo všechno podle předpisů, oddělené plochy pro zpracování různých potravin. A se skladováním si v hlavní budově hlavu lámat nemusejí: maso, vejce či mléčné výroby se vozí z obchodu těsně před spotřebováním. „Jídelníček byl taky vyhovující, tekutin mají děti také dostatek,“ chválí hygienička.

Pak už jsme se přesunuli do tábora Ludvíkovičky u Lipové, kde asi čtyřicítka dětí spí ve stanech. Pro ty jsou podle Jana Bechyně také pravidla:

„Každý stan musí mít podlážku a lůžka by měla mít pevnou podložku, protože tam je potřeba počítat i s prostorem pro uložení věcí a to je ideální pod tím lůžkem. Nehledě třeba i na kontakt s hmyzem a podobně.“

Zázemí je v chalupě - jsou tam záchody, sprchy, kuchyně i marodka. Do sprch nás zavedl vedoucí tábora Vladimír Starý: „Jak se děti byly mýt, tak je tu trošku našlapáno,“ upozorňuje hned zkraje. Mají tu umyvadla, dvě sprchy, což podle hygieniků postačuje.

Vedoucí tábora přiznává, že ne každá návštěva hygieniků v minulosti proběhla bez problémů: „Je třeba problém v tom, že uzeniny nesmí být v mrazáku. Ráno jsme přivezli buřty, a protože bylo vedro, dali jsme je do mrazáku a zrovna přijela hygiena. Takže z toho byl zápis, hrozila i pokuta.“

Tentokrát ale hygienik Jan Bechyně jen upozornil na to, že nepořádek ve sprchách musí být uklizený předtím, než tam zase děti přijdou. Pouze drobné nedostatky v posledních letech přičítá tomu, že party pořadatelů táborů se už ustálily a záleží jim na tom, aby děti strávily pár hezkých dnů.

autor: hau
Spustit audio