Hygienici mají podezření na šíření britské mutace koronaviru v Ústeckém kraji

3. únor 2021 13:44

Britská mutace koronaviru se zřejmě vysksytuje už i v Ústeckém kraji. Ta má být nakažlivější než původní vir. Hygienici mají podezření na tuto mutaci téměř u stovky lidí v regionu. Výsledky testování ale zatím nejsou potvrzené.

Informaci o podezření na výskyt britské mutace koronaviru v Ústeckém kraji potvrdila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

„Máme hlášeno, od jedné laboratoře, která vzorky z Ústeckého kraje vyšetřuje, 99 případů podezření na tuto mutaci – tyto případy nejsou ale ještě potvrzené. My se prostě ke všem výsledkům chováme, jako by to byla britská mutace a snažíme se trasovat opravdu důsledně – vyhledat všechny kontakty, bez rozdílu,“ shrnula Šimůnková.

Do Ústeckého kraje dorazily také první vakcíny od Moderny

Mezitím do regionu dorazily první dávky očkování proti koronaviru od dalšího výrobce.

„1 500 dávek vakcíny od společnosti Moderna už dorazilo, očkovat s ní začneme v nejbližších dnech,“ doplnila Jana Mrákotová z Krajské zdravotní.

Z původně přislíbených 4 000 dávek od společnosti Pfizer ale zůstala v regionu jen polovina.

„Dvě plata šla na základě předchozích dohod mimo Krajskou zdravotní – jedno do pražského IKEM a druhé do fakultní nemocnice v Plzni s tím, že výměnou za ně obdržela Krajské zdravotní 1 500 dávek vakcíny od společnosti Moderna,“ doplnila Mrákotová.

Pomoci očkovat by mohli i praktičtí lékaři

S rozšířením očkování čeká kraj na větší dodávky očkovacích vakcín. Pomoci by mohla očkovací látka od firmy AstraZeneca, která se nemusí skladovat při velmi nízkých teplotách a kterou by mohli očkovat i praktičtí lékaři.

„Plán je takový, že by nám praktici chodili pomáhat očkovat do očkovacích center s tím, že by se nějakým způsobem střídali a zaskakovali za sebe v ordinacích. Pokud to bude možné, tak se s nimi takhle domluvíme, protože očkování, kdy ve svých ordinacích naočkují 10 či 15 lidí za den, není tak účinné, jako když budou v očkovacím centru a naočkují 200 nebo 300 lidí,“ říká hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Termín dodání vakcíny od firmy AtraZeneca zatím stanovený není.

Podle dat ministerstva zdravotnictví aplikovali zdravotníci v Ústeckém kraji víc než 11 000 dávek vakcíny od firem Pfizer/BionTech. Druhou dávku a ukončené očkování má z tohoto počtu víc než 2 100 lidí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související