Hudební festivaly, pirátská bitva i automobiloví veteráni jsou o víkendu k vidění v Ústeckém kraji

14. červenec 2022

O víkendu na vás v Ústeckém kraji čekají koncerty a hudební festivaly v Ústí nad Labem, Rumburku či Patokryjích. Na své si přijdou ale i milovníci automobilových veteránů, nadšenci do únikových her nebo teraristé.

Sobota 16. července

Queenie je jednou z nejuznávanějších tribute kapel na světě – vystoupila i na oficiální narozeninové oslavě královny Alžběty II., třikrát po sobě vyprodala O2 arénu a hlavně – do letošního letního Universum tour zařadila i Ústí nad Labem. Těšit se můžete na autentické pojetí skladeb Queenů i na novou několikaposchoďovou variabilní scénu. Jak představitel Freddieho Mercuryho – Michal Kluch říká, je to koncertní divadlo. Show začíná v ústeckém letním kině ve 20:00.

Zpěvák kapely Queenie před zaplněnými Riegrovými sady

Takže klidně stihnete i druhou velkou ústeckou akci – Veteránskou rallye. Od 9 hodin budou historická auta vystavená na Mírovém náměstí, po 10. hodině startuje závod a od 14 do 16, po dojezdu soutěžících, bude opět následovat výstava automobilových veteránů.

Rumkule nejsou rumové kuličky, ale Rumburské kulturní léto, které pokračuje v sobotu 16. července od 15 hodin v zahradě Domu kultury Střelnice koncertem kapel Michal Tučný revival a THIS – což je kapela Vojty Kotka. Večer vše uzavře Deep Purple Tribute band.

13. ročník Ústecké veterán rallye

Piráti, kmen lidožroutů a španělští vojáci budou už v sobotu od 9 hodin dobývat nebo chránit jezero Chmelař v Úštěku – bitvy se odehrají ve 12 a v 16 hodin na suchu i na vodě, projít si můžete přístavní městečko s tržištěm a tradičně efektní bude večerní bitva s ohni, program skončí velkým ohňostrojem.

Obec Patokryje na Mostecku půjčí 16. července své fotbalové hřiště folk-country festivalu Folk Ves – od 16 hodin budou hrát a zpívat skupiny Veget a Prospect, Vojta Kiďák Tomáško a pozor – bude i hudba z domácích zdrojů – zahraje Sdružení místních muzikantů Patokryje.

Michal Mašek, klavírista

V sobotu ve 22 hodin začne promítat letní kino v areálu SK Baník Modlany film Srdce na dlani s Boleslavem a Vladimírem Polívkovými, Eliškou Balzerovu a dalšími. Titul nebyl vybraný náhodně – můžete tam totiž osvědčit vlastní dobré srdce, vaší vstupenkou bude příspěvek na podporu neziskového spolku, který vyrábí paruky pro onkologicky nemocné děti Nové háro.

Pro milovníky zámků máme pozvánku na zámek Velké Březno, kde v 19 hodin začíná první koncert letošního festivalu Hudební setkání Michala Maška s názvem Šlechtický salón – hudba, četba, verše. O hudbu se postarají klavíristé Michal Mašek a Dan Podstatzky-Lichtenstein.

Vypravit se můžete také na zámek Benešov nad Ploučnicí, kde 16. července ve 20 hodin začíná kostýmovaná divadelní noční prohlídka – Návštěva u Sahlhausenů.

Neděle 17. července

Hradozámecké léto na zámku Duchcov

Nedělní zámek Duchcov nabízí návštěvníkům speciální prohlídky běžně nepřístupných prostor – seznámit se můžete s historií zámku i původního hradu, uvidíte černou kuchyni i divadelní sál a hlavně tajemná sklepení. Začátky prohlídek jsou v 10, ve 12:30 a v 15 hodin. Mimořádně zajímavá je i výstava divadelních kostýmů.

Pro dobrodružné povahy je tu úniková hra ve zdech Mikulovické brány v Kadani. Zavede vás do roku 1320 – do časů Lucemburků. Čekají vás hlavolamy, střelba z luku, hodina tance a hlavně hledání klíče k bráně, bez kterého se ven nedostanete. Je nutná rezervace na tel. 602 104 242.

Běžně se leguáni jedlí dožívají 25 let i více.

V neděli od 9 do 13 hodin proběhne výstavní a prodejní setkání chovatelů terarijních, akvarijních zvířat, exotického ptactva a flóry v Clarion Congress Hotelu v Ústí nad Labem. Chovatelé tu nabízejí terarijní a akvarijní živočichy, také tu budou rostliny a různé doplňky do terárií a akvárií, krmný hmyz a hlodavci a tak dále. Bližší informace najdete na webu Teraristika Ústí nebo na facebookové stránce Teraristika Ústí.

V Ústí ale ještě chvíli zůstaneme – v tamním muzeu je totiž krom jiného k vidění výstava věnovaná zdejší zaniklé sklárně. Jmenuje se Flaška a těch lahví, včetně unikátních kousků, je tam nespočet.

Rýbrcoul 2.0, autor Vojtěch Hepnar, FUD UJEP

Součástí výstavy je i skleněná plastika Rýbrcoul 2.0, klauzurní práce studenta FUD UJEP Vojtěcha Hepnara. Autor říká: „Všímám si, jak se z přírody vytrácí její bohatství, avšak v nejhlubších koutech lesa nacházím například pohozené skleněné láhve. Přírodu okrádáme o její poklady a vracíme jí to v podobě odpadu, o který nestojí.“ Muzeum je otevřené od úterý do neděle od 9 do 18 hodin.

Kdo si chce užít Odpolední čaje nejen pro seniory, může vyrazit na Benedikt v Mostě – od 15.30 tam bude vyhrávat country skupina Stará sešlost.

V lesní kavárně Kafáč v Bílině začíná 17. července v 15 hodin hudební multižánrový festiválek – vystoupí písničkářka Žofie Kabelková, skupina Náhodný výběr a Marley Wildthing. Je to jméno rakouské písničkářky, která ale působí převážně Praze a posluchače obvykle okouzlí i hrou na různé exotické nástroje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.