Hubník
Pokud máte ještě loňské nasušené houby, není problém… Můžete ho zkusit jako variaci k tradičnímu štědrovečernímu kubovi z krupek.
Suroviny:
10 rohlíků
půl litru mléka
2 hrsti sušených hub
půl šálku vývaru
1 velká cibule
4 lžíce krupice
3-4 vejce
česnek
sůl
pepř, případně majoránka
sádlo nebo olej
Postup:
1. Den předem nebo ráno namočené houby ocedíme, nakrájíme a s troškou vývaru podusíme.
2. Nakrájené rohlíky zalijeme mlékem, zatímco nasávají, zpěníme na sádle nakrájenou cibuli.
3. Smícháme rozmáčené rohlíky, podušené houby a zpěněnou cibuli, přidáme krupici, vejce a okořeníme utřeným česnekem, pepřem, majoránkou a podle chutí dosolíme. Vymícháme do hladka.
4. Těsto vlijeme na vymazaný pekáč, pokropíme zbytkem tuku a v předehřáté troubě pečeme asi půlhodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.