Hroznový cukr

11. únor 2013

Také jste se někdy v lékárně nechali zlákat bonbóny z hroznového cukru? Ne nadarmo si hroznovým cukrem vylepšují svůj jídelníček i sportovci a přijde vhod i novopečeným maminkám jako přísun energie.

V čem se liší od běžného bílého rafinovaného cukru? „Nejsou tam látky, které překyselují a není tam ta škodlivá energetická hodnota. Doporučuje se i dětem nebo starým lidem při nechutenství...“ vysvětluje bylinkářka Dana Stříbrná.

Co bychom však měli vědět, že je chybou používat ho ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, protože energie má stejně a co více, sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se glukózy na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více. Už proto se nedá doporučit jak lidem s nadváhou, tak ani cukrovkářům.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.