Hovězí guláš

Gruntovní jídlo, které je lepší až druhý den.

Suroviny:
400 g hovězí kližky
4 velké cibule
2 velké lžíce sádla
3-4 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
asi lžíce sladké mleté papriky
trošku pálivé papriky
případně trochu drceného kmínu
mletý pepř
majoránka
sůl

Postup:

1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme pěkně do zlatova na rozehřátém sádle a pak poprášíme paprikou, zamícháme a hned přidáme na kostky nakrájené maso a ze všech stran opečeme. Teprve když je maso zatažené, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a podlijeme horkou vodou, stačí sklenka.

2. Uvedeme do varu, přidáme kmín, utřený nebo prolisovaný česnek a zvolna dusíme. Občas promícháme, kontrolujeme a podléváme jen mírně – šťáva by se měla připékat, to pak dává guláši žádoucí tmavší barvu, ale ne pálit.

3. Za hodinu a půl by maso mělo být měkké a pak přidáme ještě trochu rozemnuté majoránky a necháme asi 10 minut probublat. O hustotu by se měla postarat rozdušená cibule, pokud se šťáva zdá řídká, zahustíme chlebem, pravý guláš by neměl mouku ani zahlédnout.

4. Podáváme s knedlíkem nebo s chlebem, těstovinami. Na talíři můžeme ještě přidat syrovou na kolečka nakrájenou cibuli nebo nastrouhaný křen.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.