Houbová polévka s bramborem
Zkuste uvařit z houbiček nakládaných nakyselo…
Suroviny:
1 malá sklenička hub naložených nakyselo
5-6 brambor
šálek smetany na vaření
1-2 lžíce hladké mouky
sůl
Postup:
1. Brambory oloupeme a rozkrájíme na menší kousky, dáme vařit do osolené vody.
2. Houby propláchneme na sítu a přidáme k vařícím se bramborám.
3. Když jsou brambory skoro měkké, přilijeme za stálého míchání mouku rozkvedlanou v troše studené vody a povaříme. V konci varu přilijeme ještě smetanu a už jen krátce povaříme.
4. Na talíři zdobíme pažitkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.