Hostem Dopoledního expresu dnes bude Mgr. Michaela Švejdová, specialistka na šikanu na pracovišti

Michaela Švejdová, specialistka na šikanu upozorňuje, že šikana na pracovišti často nemusí být otevřená, ale mnohem rafinovanější. Ne vždy pak jde snadno rozklíčovat.

„Šikana má mnoho podob, jednou z nich je právě mocenská převaha. U nás v České republice převládá psychické terorizování. Dle studií nejčastěji šikanují vysokoškolsky vzdělaní lidé ostatní vysokoškolsky vzdělané zaměstnance. To ale neznamená, že na jiných pracovištích se s šikanou nemůžeme setkat,” vysvětluje Michaela Švejdová. 

Šikana na pracovišti v praxi

„Typická situace může vypadat tak, že si ničeho zpočátku ani nevšimnete – možná má kolega jen nějaký problém, který se ale brzy vyřeší. Postupně ale nad vámi získává moc,” popisuje odbornice a dodává: „Motivem agresora může být snaha o zbavení se konkurence, nebo o zvednutí si vlastního ega.” 

Pomoc s šikanou

„Lidé se na mě často obracejí, ale ne vždy včas. Pokud vyhledáte pomoc už při podezření, dá se s touto situací nejsnáze pracovat. Při nevyhledání pomoci včas už může dojít k psychické újmě oběti,” radí Švejdová.

„Každý vedoucí kolektivu by se měl zajímat o psychické zdraví na pracovišti. Dnes se dá s pomocí odborníka vytvořit plán přímo na míru zaměstnanců. Základem zdravého prostředí je jistě komunikace,” doporučuje.

Co můžeme brát jako šikanu a co už ne? A jak by se mělo zajistit bezpečí na pracovišti? Nejen to se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.