Horolezci se chystají sanovat nestabilní opukové skály u turistické stezky v Ratibořicích

7. červen 2018 10:25

Podél turistické stezky do Ratibořic začnou během několika příštích dnů rozsáhlé úpravy skalního masivu. Až pětadvacet metrů vysoká skála je nestabilní a hrozí její zřícení. Sanace opukového masivu potrvá do podzimu, Lesy ČR za ni zaplatí víc než 6 milionů korun.

Vlastimil Hartman z Lesů České republiky předal staveniště zástupcům firmy, která bude celou sanaci zajišťovat. „Jedná se o sanaci svahu výšky řádově 25 metrů a delky 400 metrů. Jde o očištění skály a stržení asi 35 stromů, které jsou označeny. A budou použity takové místní zátasy, aby ty kameny nepadaly na cestu."

S Janem Šavrem ze stavební firmy přicházíme na místo, kde se bude skála sanovat. Bude ta práce něčím výjimečná? „Specifické je to určitě v tom, že použitá technika dosáhne zhruba do pěti metrů výšky. A zbytek, který je nad touto úrovní, bude probíhat horolezeckými pracemi."

To znamená, že zespodu bude pracovat bagr a nahoru pošlete odborníky horolezce, kteří budou skálu odsekávat?

„Ano, zhora budou na lanech viset horolezci, kteří budou skálu ručním nářadím a pneumatickými speciálními technologiemi bourat," vysvětluje Jan Šavr.

Horolezci se chystají na sanaci nestabilní opukové skály u turistické stezky v Ratibořicích

Firma staveniště, jestli se tomu tak dá říkat, převzala. Jak budou teď práce pokračovat, co se bude přesně dít?

Skálu u stezky do Babiččina údolí čeká sanace. Stále není stabilní. Turisté ale prý ohroženi nejsou

Na lesní cestu z České Skalice do Ratibořic se zřítila opuková skála

Skalní masiv nad turistickou stezkou z České Skalice do Babiččina údolí stále není stabilní. Před rokem se část skály zřítila a to do míst, kudy v letní sezóně prochází tisíce lidí. Momentálně je sice cesta pro veřejnost otevřená, Lesy ČR jako majitel pozemku ale připravují rozsáhlou sanaci skály. Zaplatí za to miliony korun.

„V první řadě budeme pracovat na ochůzdné trase pro pěší, protože se jedná o velice frekventovaný turistický úsek. Trasa povede kolem potoka a začneme s kácením náletových dřevin a nebezpečných rizikových stromů," říká Jan Šavr.

Co se bude dít se samotnou skálou? Tu vyčistíte, obrousíte, zarovnáte, nebo jak to bude vypadat?

„Na celém sklaním masivu dojde k plošnému očištění a odstranění volných bloků, aby se zamezilo případnému dalšímu pádu kamenů, které jsou tady po svahu všude poseté. A dál budou probíhat práce na těžbě velkých skalních bloků, které jsou zatím přimknuty k tomu mateřskému masivu," doplňuje Jan Šavr.

Horolezci se chystají na sanaci nestabilní opukové skály u turistické stezky v Ratibořicích

Na místě je také Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Právě on bude na samotnou sanaci dohlížet. „Z našeho hlediska je důležité dodržení podmínek výjimky, kterou tahle stavba sanace potřebovala, protože se nacházíme na území národní přírodní památky Babiččino údolí."

Díváme se na náhradní stezku, kterou budou turisté chodit z České Skalice do Ratibořic a zpátky. Budou tam platit nějaká speciální opatření?

„Jen je zapotřebí, aby se návštěvníci drželi té vyznačené trasy. Aby nezničili luční porosty, které budou potom naši nájemci sklízet," dodává Petr Kuna.

Sanace okolí turistické stezky by měla skončit nejpozději v říjnu.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související