Holky od rány. Ve dvanácti mistryně světa

21. listopad 2014

Dvě mladé světové šampionky v kickboxu byly hosty Dobrého rána z Pardubic. Oběma je jenom 12 let a přesto už dosáhly na významné medailové mety. Josefínu Buchtovou i Veroniku Svobodovou asi čeká hvězdná budoucnost. Našlápnuto mají velmi dobře.

Do studia si děvčata přinesla boxerské rukavice a přilby. Hlavně s sebou měla také zlaté a stříbrné medaile i zkušenosti z nedávného mistrovství. Toho se zúčastnilo 600 závodníků ze 48 zemí.

Jediná porážka byla se ctí

Josefínu těšily dva triumfy a Veronika se kromě vítězství radovala i ze stříbrného úspěchu: „Sice mě ta Skotka porazila, ale vydržela jsem s ní bojovat. Ostatní končily po pár vteřinách. Bylo to těsné. Vzpomínám taky na svůj úplně první zápas na republikovém mistrovství. Chtěla jsem si ho užít, ale skončil předčasně pro mou naprostou převahu.“

Kickbox je klasický bojový sport, má mnoho kategorií, které se vzájemně liší například silou úderů. Podle závodnic člověk musí mít cit, víru ve vítězství a ochotu dřít. Opojný prý bývá i adrenalin. Dopředu posouvají taky porážky...

Obě svorně potvrdily, že by chtěly být kickboxerkami klidně až do dospělosti. „Navíc na ulici se tím člověk ubrání,“ přidává další klad tohoto sportu Josefína.

autor: Jakub Malý
Spustit audio