Hokaidó pečená s bramborami
Hokaidó je báječná obsahem minerálů, vitamínů a vlákniny. Nezatíží nás zbytečnými kaloriemi a ještě je potěchou pro oko i mlsný jazyk. Dobrá rada – vybírejte si dýně opravdu pěkně sytě oranžové, je to známka vysokého obsahu vitamínu A.
Suroviny:
1 dýně hokaidó
2-3 brambory
2-3 lžíce kysané smetany
čerstvé bylinky nebo česnek
sůl
tymián nebo provensálské koření
olivový olej
Postup:
1. Dýni omyjeme a nakrájíme na plátky asi centimetr silné.
2. Brambory kartáčkem omyjeme a nakrájíme na stejně silné plátky.
3. Pekáček nebo plech vytřeme olivovým olejem, poklademe plátky dýně a brambor, osolíme, přidáme tymián a ještě na povrchu zakapeme olejem.
4. Ve středně předehřáté troubě pečeme přes půl hodiny do měkka.
5. Mezitím si do kysané smetany vmícháme sekané čerstvé bylinky podle vlastní chuti. Můžeme použít i jemně nasekaný stroužek česneku.
Dobrou chuť vám přeje Marcela Pekařová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka