Hlučínské koláče

To stojí i za výlet do Hlučína… Suroviny a postup: 1 kg mouky (60 dkg phr. a 40 dkg hl.), 25 dkg cukru, 25 dkg tuku (klasika – husí sádlo, dnes: 15 dkg másla, 5 dkg oleje a 5 dkg sádla), 3 žloutky, 2 kostky nebo sáčky droždí, rovná lžíce soli a asi půl l vlahého mléka. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Tuky zvolna rozpustíme, mouku prosijeme a osolíme. Přidáme suché droždí nebo si z trochy mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, ve zbylém mléce rozkvedláme žloutky a cukr, vlijeme do mouky, zpracujeme těsto a pak postupně přiléváme směs vlažných tuků. Propracujeme do hladka, dáme do tepla kynout, pak znovu propracujeme a ještě necháme asi 10 minut kynout a ještě jednou to zopakujeme. Z těsta pak odebíráme stejně velké kousky, vytvarujeme kuličky, necháme je na vále kynout, pak rozplácneme a plníme podle chuti tvarohem, povidly, mákem, naskládáme je na pečicí papír na plechu, ještě necháme chvíli odpočívat a pak opatrně vytvarujeme třeba kulatým dnem sklenky namočeným v mouce důlek, potřeme vajíčkem rozkvedlaným s troškou mléka a doprostřed dáme speciální posýpku – zpracujeme 30 dkg másla, 1 žloutek a 30 dkg cukru moučky, pak přidáme asi 60 dkg hl.mouky a odložíme do chladu. Z posýpky pak tvoříme malé kopečky na koláčích.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.