Hlinsko přestaví bývalé ředitelství firmy ETA na bytový dům

22. září 2021 10:35

Hlinsko na Chrudimsku koupí za pět milionů korun bez DPH bývalé ředitelství společnosti ETA. V příštích letech tam postaví městské byty. Město dosud nabízelo parcely pro stavbu rodinných domů, ne pro každého je ale nabídka finančně dostupná.

Bytový dům by se mohl začít stavět z jara roku 2023. „Bytový dům doplní nabídku parcel, připravili jsme 70 parcel, které jsou prodané, máme nachystané další. Nabízet budeme až 20 parcel na přelomu roku. Uvědomujeme si, že ne všichni si mohou dovolit hned stavět rodinný dům, chceme do té skládačky nabídnout i jiný typ bydlení,“ řekl starosta Miroslav Krčil (za ČSSD).

Dvacet nových bytů

Radnice by byla ráda, kdy tam vznikly byty o velikost 2+1 a 3+1, aby byly vhodné třeba pro rodiny s dětmi. Odhadem by tam mohla být dvacítka bytů. Ještě není rozhodnuté, zda půjde o nájemní nebo družstevní byty, uvedl Krčil. „Předpokládáme, že letos bude objekt náš. Zahájili jsme změnu územního plánu, abychom objekt mohli přebudovat na bytový dům. Zadali jsme studii, která by nám měla odpovědět, kolik bytů by tam mohlo vzniknout,“ řekl Krčil.

V budově dřív sídlilo ředitelství firmy ETA, teď je prázdná. Stavba je podle techniků v dobrém stavu. K tomu město kupuje 8000 metrů čtverečních pozemků. „Když jsme si dělali časovou osu, do roka bychom měli mít projekt, pak by mělo následovat stavební povolení. Osobně bych byl velmi rád, kdybychom dokázali začít stavět na jaře 2023,“ řekl Krčil.

ETA, výrobce domácích spotřebičů, skončila v Hlinsku výrobu v polovině roku 2011, přestěhovala ji do Milotic nad Bečvou na Přerovsku. Areál město postupně proměňuje, koupilo část pozemků pro průmyslovou zónu, jednu budovu opravilo pro potřeby učiliště. Chce tam také mít vzdělávací centrum.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související