Hladina Labe v Litoměřicích, Děčíně a Ústí nad Labem pomalu stoupá. Kulminovat by měla ve čtvrtek

27. prosinec 2023 12:17

Zatímco hladiny řek a potoků na mnoha místech Česka po dosažení povodňových stupňů po dešti a táním sněhu pomalu klesají, dolní tok Labe ještě pomalu stoupá. Řeka je v Litoměřicích, Ústí nad Labem a v Děčíně na třetím stupni povodňové aktivity. V Děčíně i Ústí nad Labem jsou už zatopené některé silnice.

Hladina Labe v Ústí nad Labem zatím vystoupala na 634 cm (informace ČHMÚ k 27. 12. 12:00 hod). Neprůjezdná je i nadále ulice Přístavní, řidiči jedoucí z Lovosic do Děčína musejí pře centrum města nebo přes Střekovské nábřeží. Město už včera večer navezlo na některé úseky levého břehu Labe materiál na stavbu protipovodňových stěn. Ty zde mají podle plánu začít stavět až při výšce hladiny 640 cm.

V Děčíně už v pondělí začali s vyklízením suterénu Městské knihovny, která stojí nedaleko Labe. Knihovna je proto do odvolání zavřená. Uzavřeny jsou v Děčíně také silnice u Dolního, Horního a Prostředního Žlebu a postupně uzavírají cyklostezky podíl Labe tam, kde hrozí průnik vody nebo už se voda na břeh vylila. Situaci tam kontroluje městské policie.

V Lovosicích očekávají kulminaci na hranici dvouleté povodně, to znamená možné zatopení hřiště a parku Osmička. Proto povodňové stěny stojí také v Křešicích na Litoměřicku. Odolat by měly až dvacetileté povodni, která ale podle předpovědi nehrozí.

Podle předpovědních modelů ČHMÚ by mělo Dolní Labe kulminovat někdy v průběhu čtvrtka. Podle Povodí Labe by měla hladina řeky dosáhnout zhruba na 680 cm nebo i méně, 670 cm. V takovém případě by podle vedení Ústí nad Labem nebylo nutné stavět protipovodňové stěny na Střekovském nábřeží. Ty město staví, až když hladina Labe překročí 700 cm.  

   

autor: Jan Beneš
Spustit audio