Historické kino Vesmír v Trutnově čeká modernizace. Práce by měly odstartovat začátkem léta

4. březen 2021 08:48

V Trutnově schválili 45 milionů korun na modernizaci kina Vesmír. Práce by měly začít na přelomu května a června. Současné hlediště má kapacitu 400 míst, v novém kině bude sedaček méně, ale budou komfortnější. 

Čtěte také

V nadzemním podlaží kina Vesmír v Trutnově vznikne menší sál s kapacitou 39 diváků. Sloužit bude například pro projekci artových představení.

„Teď jsme se právě ocitli v takovém foyeru kina. Ten stav není úplně ideální," říká ředitel společenského centra UFFO v Trutnově Libor Kasík.

Podle něj nejvýznamnější změnou pro diváky bude výměna současných sedadel.
„Tady jsou dřevěné sedačky. Sice mají cosi na sobě, ale sedí se na nich velice špatně, je to nepříjemné. To je právě věc, na kterou si lidé stěžují dlouhodobě nejvíc."

Čtěte také

Cílem je zachovat celkový vzhled vnitřních prostor a zároveň je zmodernizovat.
„Sál jako takový zůstane. A zůstane i historický, už z 20. let minulého století, pohled na promítací plátno. A potom některé úpravy v sále ze 70. let 20. století samozřejmě zmizí. Tedy výsledek by měl být takový, že to bude na pohled původní klasika, ale zároveň bude splňovat ta nejmodernější kritéria."

Zatímco počet sedadel se zmenší, vznikne tady víc toalet, větší zázemí pro občerstvení a objekt bude bezbariérový.

Velmi unikátní je v kině konstrukce stropu. Běžný návštěvník se většinou děsí, co má nad sebou, protože vidí trhliny. Strop je udělaný tak, že je tu šest až osm centimetrů tlustá skořepina z betonové malty naházená na síti, která je vyvěšená na tisících táhlech do krovu.

Kino bude mít i nový plášť

„Byli bychom rádi, kdyby byl objekt co nejsvětlejší, ale památkáři ho chtějí tmavší. Takže máme v tuto chvíli dvě verze, světle šedou a takovou středně šedou. Pravděpodobně budeme během výstavby vzorkovat a hledat nějaký rozumný kompromis," tvrdí architekt Michal Rosa.

Historické kino Vesmír v Trutnově čeká modernizace

„Hrubé odhady nákladů na rekonstrukci kina Vesmír se pohybují kolem 96 milionů korun. V letošním rozpočtu je vyhrazena částka zhruba 45 milionů korun. A zbytek se naplánuje do rozpočtu na příští rok," říká mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Vedení města už chystá výběrové řízení na dodavatele stavby, najít ho chce nejpozději v květnu. Práce by mohly začít na přelomu května a června. A skončit mají v létě 2022.

Spustit audio

Související