Herec Lukáš Hejlík a Listování

24. duben 2013

Herce Lukáše Hejlíka znáte z Ordinace v Růžové zahradě, kde hraje mladého nadějného doktora Kalinu. Zahrál si i v Ošklivce Katce nebo v dalším seriálu - Znamení koně. Hlavně se ale teď věnuje Listování.

Jezdí po celé České republice a dětem i mládeži představuje knížky tak, že jim je "hraje". Za deset let už takhle stihli zpracovat osmdesát knih, z toho dvacet pro děti a mládež.

„Pro středoškoláky máme laťku vysoko – těm hrajeme to, co pro dospělé publikum. Nejslavnější Listování je s Tomášem Sedláčkem a jeho Ekonomií dobra a zla... Samozřejmě máme vymyšlené takové situace, aby je to bavilo a aby si pak řekli, že čtení knížek není nuda a mrtvá věc...“ vysvětluje záměr projektu Listování Lukáš Hejlík.

Představení knížky dětem trvá přibližně půl hodiny, pro dospělé je to hodina. Během té doby stihnou herci představit celou knížku. „Běháme s tím, máme kostýmy, hudbu a zahrajeme všechny postavy – je to hrozně akční...“ popisuje Lukáš Hejlík.

Ročně odehrají 450 představení, z toho 300 po školách a knihovnách a jak mladý herec říká, mají skvělé zpětné vazby. Jak se ale popularizátor knih a čtení přiznává, sám už moc velkým čtenářem není – začíná sice ročně číst kolem 200 knih, málokterou ale dočte – vybírá si totiž podle toho, zda se hodí do Listování nebo ne.

A co všechno plánuje v tomto roce stihnout? Poslouchejte...

autor: Eva Holá
Spustit audio