Heinrich Biber – houslový virtuos a skladatel ze Stráže pod Ralskem

17. duben 2024

Ve Stráží pod Ralskem se v roce 1644 narodil jeden z nejlepších barokních houslových virtuosů a skladatelů své doby – Heinrich Biber.

Vystudoval jezuitské gymnázium v Opavě a ve 24 letech získal místo prvního komorníka a hudebníka olomouckého biskupa v Kroměříži. V roce 1670 odcestoval do Innsbrucku, a v Rakousku už bez dovolení svého zaměstnavatele zůstal. Angažoval ho salcburský arcibiskup.

Biber se stal nejdříve jeho vicekapelníkem, od roku 1684 pak kapelníkem a děkanem sborové školy.

Heinrich Biber proslul jako autor houslových sonát a rozsáhlých duchovních i světských vokálně-instrumentálních děl. Psal také opery a hudbu k jezuitským školským hrám. I když měl jako houslový virtuos vynikající reputaci, neexistují důkazy, že by sám aktivně koncertoval.

Hudební díla Heinricha Bibera byla tak ceněná, že si vysloužil povýšení do šlechtického stavu. Dosáhl tehdy na měsíční příjem 60 zlatých. Měl také bezplatné bydlení, víno, chléb a palivové dřevo. Se svou manželkou měl 11 dětí, z nichž se ale pouze čtyři dožily dospělosti.

Rodný dům Heinricha Bibera ve Stráži pod Ralskem byl v 70. letech 20. století zbourán. Významného hudebníka evropského formátu dnes připomíná busta v místním parku.

autor: Milan Knotek
Spustit audio