Heidi Janků - zpěvačka

V úterý 6. října byla hostem v našem vysílání Heidi Janků. Pokud jste rozhovor s ní neslyšeli, máte příležitost to napravit. Přejeme příjemný poslech!

0:00
/
0:00

Níže si také můžete celý rozhovor přečíst z přepisu...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a dnešní host - zpěvačka Heidi Janků. Pěkný den.

Heidi Janků, zpěvačka: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak já jsem se o vás dozvěděla v poslední době opravdu hodně zajímavé věci. Například, že jste létala ve vzduchu a nemluvila jste spisovně, dokonce ani ne slušně, dozvěděla jsem se, že jste kývla na fotografování v plavkách a do třetice jsem se dozvěděla, že bude, nebo už dokonce je nové album. Jsou všechny tři věci pravdivé?

Heidi Janků, zpěvačka: Jsou všechny tři věci pravdivé, protože já jsem pravdomluvná zpěvačka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže dnes si to všechno hezky popořádku probereme.

PÍSNIČKA

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, posloucháte našeho dnešního hosta Heidi Janků. A budete poslouchat samozřejmě nejenom povídání, ale taky písničky, protože Heidi potvrdila, že je to pravda, má nové album, to album se jmenuje Heidisky. Tak to bychom možná měly trošku objasnit ten název. Heidi je mi jasné ...

Heidi Janků, zpěvačka: Ano a to "sky", to vlastně patří k tomu "di", protože jsou to vlastně dva disky od Heidi, proto jsou to "Heidisky". Vymyslel to jeden můj kamarád, kterej mi dokonce na tu desku napsal dva texty a je to takový myslitel, takže vymyslel tento název a já jsem za to vděčná, protože v té krabičce jsou opravdu dva právoplatné disky. Na jednom jsou novinkové písničky a na druhém jsou klipy těch starších věcí, to znamená CD a DVD dohromady.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tohle nevím, jestli se někdo už do takového experimentu pustil.

Heidi Janků, zpěvačka: Já si myslím, že ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Dvojalbum cédéček ano, dívídíčka taky, ale dát to dohromady, je to hezký nápad!

Heidi Janků, zpěvačka: Je to hezký nápad. Já si myslím, že se do toho pustilo hodně lidí, ale nevím, jestli se do toho pustily zpěvačky, které si takovéhle věci i samy produkujou, protože já jsem i vydavatelka toho CD a toho DVD, takže opravdu té práce bylo hodně a původní nápad byl ten, že nebude nové cédéčko s novýma písničkama, ale že vydám dévédéčko se starýma klipama ještě z dob předrevolučních, protože si myslím, že jsou úsměvné a zajímavé, nicméně, když jsem se začala potom o tom bavit s Českou televizí, tak jsou tam takové právní nároky, že jsem od toho trošku upustila, protože té práce by bylo opravdu hodně a já zase nemám tolik času, abych se tomu vydavatelství věnovala na 100 %.

Slávka Brádlová, moderátorka: Rozhodně se zrodilo něco, co vaše fanoušky potěší. Možná si rádi vzpomenou a hlavně ale půjde o ty nové písničky. Tak je to to, čemu se říká ten váš rybníček, to moje kafe?

Heidi Janků, zpěvačka: Ano, ano. Nic jiného bych jako nedoporučovala, aby od toho lidi čekali. Jsou to opravdu písničky, které by měly navodit dobrou náladu, aby lidi mohli zapomenout třeba na svoje starosti. Samozřejmě já nejsem zpěvačka moc pomalých písní. Mně ten pánbíček tím velkým hlasem neobdařil, takže ode mne lidi spíš čekají takové ty rozverné rytmické písně. Tak těch je tam samozřejmě většina, ale do dvou pomalých jsem se pustila taky a musím říct, že mám na ně docela hezké ohlasy. Tak třeba i ty se chytí, ale to gró jsou lehké, jednoduché, prostě popové písně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dáme si první důkaz.

PÍSNIČKA

Slávka Brádlová, moderátorka: "Zapni gatě, vypni prsa", tak takhle kategoricky se jmenuje jedna z písniček, vlastně první písnička ...

Heidi Janků, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... nového alba Heidi Janků, která je dnes hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever. Ten soubor cédéčka/dívídíčka se jmenuje Heidisky, tak hezká jazyková hříčka, ale já se musím vrátit ještě k tomu tvrzení, nebo k tomu, co jsem si ověřovala hned v prvním vstupu. Létala ve vzduchu a nemluvila slušně.

Heidi Janků, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, k čemupak se tohle vztahuje?

Heidi Janků, zpěvačka: To se vztahuje k takové trošku PR akci na jednu akci, která bude v televizi, Miss Aerobik, kde mne teda pozvali, abych se přišla na holky podívat, abych jim popřála všechno nejlepší do soutěže, že budou někde na letišti a že tam budou lítat na paraglidingu a že bych se na to podívala, vyfotila se s nima. Já jsem na to ráda kývla, protože jsem si říkala, tak je to výlet, bylo to o prázdninách, udělali jsme si hezký výlet, no, akorát jsem netušila, že po mne budou taky chtít, ať na ten paragliding jakože vlezu. Já jsem kategoricky ze začátku odmítala, protože já s těma adrenalinovejma sportama nejsem moc velká kamarádka. Já jsem vyrůstala v době, kdy největším adrenalinem bylo vylízt na strom a zase umět slézt, takže pro mne tyhlety sporty jsou trošku komplikované, nicméně tak dlouho na mne všichni doráželi, až jsem na to vlezla, ale neměla jsem to dělat, protože potom přišly ty nadávky.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale jinak klasické přivítání se Zemí, políbení takřka rodné hroudy?

Heidi Janků, zpěvačka: Ano, to tam všecko bylo, to tam všecko bylo, protože jsem se opravdu bála. Musím vám říct, že samozřejmě se mnou letěl ještě i ten instruktor a když jsme byli, já nevím, asi 200 metrů nad zemí, tak už jsem se ho tak jemně zeptala, jestli už jsme tam, on říkal: "Ne, to je teprve polovička." To mi začalo být velmi špatně a když jsme se potom odpojili a za mně někdo řídil život tím, že řídil ten padák a já jsem nemohla nic jinýho dělat než sedět a bát se, tak to byla opravdu velká tečka. To mi bylo fakt špatně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já musím ještě připomenout, nebo tak trošku upřesnit to vzletné rčení, co jsem použila, že jste po dopadu, doletu, dosedu ...

Heidi Janků, zpěvačka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... políbila rodnou hroudu, nebyla to tak dalece rodná hrouda vítkovická, ale byla to naše hrouda severočeská, protože tohle všechno se odehrávalo v Jablonci nad Nisou a okolí. Tak to jenom pro zajímavost pro severočeské posluchače speciálně. Je na čase vybrat další písničku z nového alba a teď to nechám na vás. Nejdřív vyberte a po ní si řekneme, proč jste vybrala právě tu.

Heidi Janků, zpěvačka: Tak já bych ráda zahrála písničku, která má na mých vystoupeních už docela hezké ohlasy, tak snad se bude líbit i posluchačům rádia Sever - Frikulín.

PÍSNIČKA

Slávka Brádlová, moderátorka: Frikulín, tak se jmenuje právě doznělá písnička, nová písnička z nového cédéčka Heidi Janků, u kterého vlastně je připojeno i dívídíčko, Heidisky se to jmenuje celé dohromady. Opakuji, písnička Frikulín. Tak a proč jste vybrala právě tuhle?

Heidi Janků, zpěvačka: Jak už jsem říkala na začátku, má to takovou tu zpětnou vazbu na těch vystoupeních, což je pro mně strašně důležitý a já bych si strašně přála, aby ten název Frikulín nebo to slovo Frikulín se dostalo do většího podvědomí lidí, protože samozřejmě někteří ho znají, ale většina ne a ono je to taková hezká složenina. Zase je to taková slovní hříčka, protože Frikulín nebo i ta písnička je vlastně o těch, kteří chtějí být neustále "free, cool a in" a já si v té písni, jak jste slyšeli, dělám z toho trošku legraci, protože já už jsem tak trošku "out".

Slávka Brádlová, moderátorka: No, neřekla bych, že jste tak "out", protože leckterá celebrita počítá i s tím, že k tomu býti "in" patří fotky v různém stupni obnaženosti, a to je to třetí tvrzení, které jsem si ověřovala na začátku, jestli jste kývla na focení v plavkách.

Heidi Janků, zpěvačka: Tak já to možná upřesním, protože nedávno to vyšlo na různých serverech, tyhle fotografie a ono to není jakože bych kývla na nějaké focení v plavkách, je to fotka z mého archivu domácího a já jsem vlastně do bookletu těch Heidisků nedávala žádné texty a nic takového, to si lidi když tak najdou na mé webové stránce, ale právě jsem tam dala takovou koláž fotek z našich dovolených, protože my jezdíme většinou s manželem sami a on nemá nikoho jinýho, koho by fotil, než mně, takže proto se tam objevily i fotky z různých letovisk a třeba i v těch plavkách a takový můj spolupracovník, on si dal takový vzletný název PR koordinátor, když to viděl, tak říkal: "Tak to zkusíme někde prodat, protože na tohleto lidi slyší." Já bych samozřejmě byla radši, kdyby mne už viděli jako takovou tu umělkyni, (smích) ale zatím se slyší na to, když se Heidi nechá vyfotit v plavkách. Takže ano, v tom bookletu, respektive v té krabičce najdete nejenom cédéčko a dévédéčko, ale ještě i moje soukromé fotky, takže si myslím, že to může být pro některé zajímavé.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak jsem řekla, velká radost pro fanoušky, pro ty, kteří vás mají rádi, těch... no, několik desítek let, dá se to tak říci? Je to tak?

Heidi Janků, zpěvačka: No, bohužel se to tak dá říci.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ne, ne, bohužel k věku nebudeme vztahovat, protože to je přece bohudík, že vás fanoušci mají pořád rádi.

Heidi Janků, zpěvačka: Je to samozřejmě bohudík. Já jsem jim za to nesmírně vděčná, protože bez nich bych nebyla a já se zase tomu věku až tak nebráním a nevyhýbám se tomu prostě říkat, kolik mně je, protože postupem času člověk přichází na nové a nové věci. Když to vezmu v souvislosti s tou novou deskou, s těma Heidiskama, tak ten věk mi přinesl i to, že já tam nejsem jenom jako zpěvačka, ale já jsem si tam dovolila napsat i dva texty, což mne ještě třeba před těma deseti lety vůbec nenapadlo. Takže on ten věk přináší i hezké věci.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já bych se ráda v závěru zeptala na něco, co se třeba o vás zase tak moc neví, protože když se řekne vaše jméno, tak si všichni vybaví takové opravdu veselé, rozjásané písničky, živý pohyb na jevišti, pěkný vzhled, krásná figura, ale já se chci zeptat na to, jak dalece jste šikovná švadlenka?

Heidi Janků, zpěvačka: No, to se ptáte dobře, protože já jsem si nedávno pořídila nový šicí stroj, teda respektive pořídil mi ho můj muž, nevím, jestli mne chce zaměstnat i nějak jinak. Neřeknu, že bych byla šikovná švadlenka, ale s šicím strojem to docela umím, dokonce naší kapele, když se mnou ještě jezdila, jsem ušila první kostýmy, protože jsem chtěla, aby ta kapela byla v těch 80. letech barevná a v té době nic takovýho se tady nedalo koupit, takže jsem koupila v takové té partiové prodejně praporovinu a z toho jsem kluky obšila tehdy. Ale mělo to zádrhel, protože jsem neuměla rozporky u kalhot, takže jsem jim to udělala na gumu. Nicméně, pokud se můžu pochlubit, tak já umím vyrábět ... nebo umím, neumím, nejsem zase tak zručná, ale spolupracuju s UNICEFem, pro které jsem vyrobila už tři panenky, které se draží a ty peníze vydražené za tyhlety panenky, které šijou jakože známé osobnosti, pak putujou do těch míst, kde to ty děti potřebujou, na očkování a na vzdělání a na takovéhle věci. Takže já to dělám docela ráda. Letos už je panenka taky ušitá, 15. října bude ta dražba, ale já bych se možná pochlubila, i když samochvála smrdí, se říká, ale ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale na druhou stranu nikdo jiný to za vás neudělá.

Heidi Janků, zpěvačka: Tak, přesně, to se taky říká, takže já se pochlubím, že loni na dražbě se vybralo absolutně největší částka, co kdy v těchhletěch dražbách se vybralo - bylo to něco přes 800 tisíc. No a já mám jeden rekord, protože moje panenka se vydražila za 160 tisíc, což se taky nikdy nestalo. Já nejsem moc zručná na ty ruce a byla to opravdu ruční práce a já jsem tu panenku tvořila, když byla olympiáda a když Barbora Špotáková hodila ten světový rekord a já, když jsem si dlouho s tou panenkou nevěděla rady, co s ní, tak jsem ji nakonec oblékla do trikolory, jakože jsem opravdu zase na chvilku tak jakože povznešená tím, že jsem Češka a asi i ta trikolora trošku zabrala, protože ta panenka se opravdu vydražila za zatím rekordní částku 160 tisíc.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak slyšíte, s Heidi Janků by se dalo mluvit dlouho a dlouho, nejenom o písničkách, i když dnes to bylo hodně o písničkách právě proto, že Heidi vydala nové album, jmenuje se Heidisky a obsahuje jak cédéčko s novými písničkami, tak dívídíčko s klipy a tam myslím, že je na co koukat.

Heidi Janků, zpěvačka: Určitě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Děkuju za váš čas, za příjemné povídání a někdy u nás zase na slyšenou.

Heidi Janků, zpěvačka: Já děkuju za pozvání a přeju všem posluchačům, aby nepřelaďovali a stále poslouchali Český rozhlas Sever.

Spustit audio