Hasiči z Ústeckého kraje posílají na jižní Moravu těžkou techniku, věci k nouzovému přežití a posttraumatické specialisty

25. červen 2021 14:24

Do obcí postižených tornádem na jižní Moravě míří pomoc z celé republiky. Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje teď organizuje pomoc na základě požadavků generálního ředitelství.

Jak bude pomoc vypadat, přiblížil mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus: „Zpočátku vyšleme asi 30 profesionálních hasičů s těžkou technikou a vybavením pro nouzové přežití obyvatelstva, součástí odřadu budou i dva členové posttraumatického týmu.“

„Konkrétně budeme vysílat autobus, jeřáb, automobilový nosič kontejnerů, nákladní kontejner, kontejner, kde je technické zařízení pro stabilizaci budov, a stejně tak kontejner nouzového přežití, kontejner nouzového zastřešení, elektrocentrály, menší bagr, osvětlovací soupravy, plachty. Předpokládáme, že odřad vyjede ještě dnes,“ doplnil Petr Pelikus.

S odstraňováním následků už od rána pomáhají v Moravské Nové Vsi dobrovolní hasiči z Kytlice na Děčínsku. Také další dobrovolní hasiči jsou připraveni vyjet na pomoc.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio