Hasič Marek Víšek o soutěži TFA: Je to peklo

10. srpen 2021

V areálu stanice Hasičského záchranného sboru ve Velkém Poříčí se o titul přeborníka České republiky v disciplínách TFA utkalo celkem 31 hasičů. Do náročné soutěže se přihlásilo také 5 žen. A hasiči z Pardubického kraje byli úspěšní.

TFA je zkratka z anglických slov Toughest Fierefighter Alive, což by se dalo přeložit jako nejtvrdší hasič vyhrává. „Počátky této soutěže sahají do roku 1990, kdy jedna firma uvedla na trh nový typ dýchacího přístroje a pár nadšenců ve spojení s hasiči se rozhodlo demonstrovat zvýšené nároky, kladené na nový typ dýchacího přístroje, přímo v praxi,“ vysvětluje mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková. Původní simulace se tak změnila v soutěž, která se po čase dostala i do Evropy.

Trať pro jednotlivce byla rozdělená do čtyř úseků a limit pro splnění byl čtyři minuty. „Začíná se tím, že se hasič ustrojí kompletně do zásahového obleku, i s dýchacím přístrojem. Dejchák má kolem jedenácti kilo. Vybavení, helma, kabát, kalhoty, boty to je celkem kolem dvaceti kilo zátěže,“ popisuje hasič Marek Víšek, který v kategorii mužů B zvítězil v čase 03:46,28. Úspěšný byl také na mistrovství Evropy, kde skončil třetí.

Čtyři úseky soutěže

První úsek zahrnuje běh s požárními hadicemi a následně rozbalení a sbalení dvou hadic B. „Druhá část je hodně silová, zahrnuje bouchání do hammer boxu, kde jsou dvě plošiny a tam se desetikilovým kladivem bouchá nahoru a dolů. Když to člověk udělá osmdesátkrát, tak by si šel nejraději sednout, ale musí pokračovat dál. S dvěma závažími proběhne takovým tunelem. Pak běží k figuríně, kterou táhne na vzdálenost 80 metrů,“ popisuje Marek Víšek. Figurína při tom váží osmdesát kilogramů. A na závěr čeká na hasiče třímetrová bariéra s lanem.

Čtěte také

„V dalším úseku se leze třeba na nějaké lešení, nebo do druhého patra budovy, kam se vynese nějaká zátěž, dvacet, pětadvacet kilo. Pak se sleze dolů a něco se zapojí, to je takový spíš oddechová část, říká Marek Víšek. A poslední úsek je výběh do nějaké budovy podle města, kde závodíte, většinou jde o vysoké stavby, třeba s osmnácti patry.

U krajských pohárů se do jednotlivých úseků startuje po deseti minutách, mnoho času na odpočinek tedy soutěžící nemají. Čím dříve skončí jeden úsek, tím déle můžou odpočívat, než vyrazí na start dalšího.

Kbelíky na zvracení i absolutní vyčerpání

„Je to peklo. Člověk je na konci úplně vysrklý, že nám tam dávají i kbelíky na zvracení a přítomni jsou také zdravotníci, kdyby nastaly nějaké komplikace.“ TFA je absolutní simulace ostrého zásahu a maximální zátěže, kterou musí hasiči zvládnout. Kolapsy nejsou na této soutěži ničím výjimečným.

„Chválím i kluky, máme v práci tým a nejenom v práci. Pomáháme si a závodíme spolu a jsou to borci. Dva roky zpět začali i kluci z Hlinska, makají na sobě a to je proměna. Museli jim kupovat i nový kabáty. Dříve byli baculatí a teď to jsou namakaní borci,“ říká o kamarádech Marek Víšek.

Zkuste TFA na Sportovním parku

Stanoviště hasičů je onačené písmenem O. Zájemci si můžou vyzkoušet trať, jakou musí zvládat soutěžící v disciplínách TFA. Pro nejmenší je připravena dětská verze soutěže.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.