Hana Zagorová milovala vánoční čas a z nového „svátečního“ výběru svých písniček by měla jistě radost

2. prosinec 2023

Nepotkal jsem s mikrofonem v ruce žádnou jinou zpěvačku, nebo zpěváka, který by tak miloval vánoční svátky a všechno, co k nim patří, jako paní Hanka Zagorová. Vzpomínám si, že mi s úsměvem vyprávěla, že co nejvíce prodlužovala dobu o řadu týdnů do smutné chvíle odstrojení stromečku.

Je tedy zcela přirozené, že velmi populární zpěvačka Hana Zagorová měla v oblibě také vánoční písničky a koncerty v pražské Lucerně, které vždy velmi pečlivě připravovala. I když vánoční písničky také natočila, zřejmě nejznámější z nich je duet s Petrem Rezkem Vánoční tajemství, samostatného vánočního alba se za svého života nedočkala.

A tak by paní Hanka jistě měla radost, že Supraphon ve spolupráci s jejím dlouholetým spolupracovníkem, producentem Lubošem Křížem sestavil letos sváteční kolekci nazvanou Hana Zagorová – Mé svátky, která vyšla na cédéčku i v digitálních formátech a obsahuje nahrávky s vánoční a sváteční náladou pokrývající celou kariéru Hany Zagorové. Některé z nich vyšly na CD kompilaci poprvé.

Manžel Hany Zagorové, operní pěvec Štefan Margita do bookletu této desky napsal: „Vánoce s Hankou byly jako pohádka. Nezáleželo na tom, jestli jsme je slavili v našem útulném bytě plném světýlek a ozdob, nebo jsme je prožívali někde v zahraničí kvůli mé práci. Vždycky jsme si je dokázali udělat krásné a nezapomenutelné.“

A z tohoto vánočního výběru jsme vybrali nahrávku, v níž Hana Zagorová před dvanácti roky zavzpomínala na Vánoce svého dětství a otextovala song irského písničkáře Ronana Keatinga It´s Only Christmas jako Mé dětské svátky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.