Hana Zagorová: Máj je máj

1. květen 2024

Když se řekne "květen", hned nás napadne "měsíc lásky". Není divu, vždyť v přírodě všechno kvete a teplé večery přímo vybízejí k zamilovaným procházkám ve dvou.

Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas. Mezi námi určitě nenajdeme nikoho, komu by nebyly alespoň povědomé úvodní verše ze známé milostné básně Máj od Karla Hynka Máchy. Máj je obdobím lásky. První máj je tradiční český svátek zamilovaných, který se slaví každoročně 1. května. Svátek má původ v české tradici, avšak kořeny může mít i keltské jako čas plodnosti. Podle původního znění musí být každá žena v tento den políbena pod rozkvetlou třešní, aby následující rok neuschla.

Už od 13. století je měsíc květen spojen s lidovými oslavami, např. stavění májek nebo pálení čarodějnic a je také považován za měsíc lásky. 1. květen je také mezinárodním svátkem práce a druhou květnovou neděli se slaví svátek matek. A ještě jedna zajímavost na závěr - měsíc květen začíná ve stejný den v týdnu jako leden příštího roku. Žádný jiný měsíc v běžném roce nezačíná stejným dnem v týdnu jako květen.

Píseň Máj je máj nazpívala Hana Zagorová. Originál se jmenuje My Oh My, v roce 1983 ji vydala britská skupina Slade. Český textař Zdeněk Rytíř ji foneticky téměř přesně nazval Máj je máj.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.