Hana Truncová – celoživotní protikomunistická odbojářka z Teplic

21. březen 2024

Byla mladá a chtěla jenom svobodně žít a cestovat. A to se po únoru 1948 nesmělo. Teplická rodačka Hana Truncová už ale emigrovat nestačila. Nakonec skončila ve vězení.

Hana Truncová se narodila v roce 1924. Po maturitě na teplické obchodní akademii byla zaměstnaná u stavební firmy a pomáhala otci provozovat truhlářskou živnost. Po únoru 1948 doporučovala německému převaděči z Cínovce osoby, které se potřebovaly dostat na Západ. Přepisovala a rozšiřovala také protikomunistické letáky.

V té době už pracovala v Císařských lázních, a právě tam si pro ni estébáci v roce 1951 přišli. Byla odsouzena společně se svým otcem i snoubencem. Dostala 13 let vězení.

Nejprve prošla pracovními útvary v Kladně, Jilemnici a Varnsdorfu. Nakonec ji převezli do Pardubic. Po devíti letech žaláře byla podmínečně propuštěna.

Našla si práci jako pomocná síla v jeslích. Později byla zaměstnaná v teplické pobočce Čedoku. I tady pomohla několika lidem k emigraci tím, že jim obstarala letenky.

Protikomunistická odbojářka Hana Truncová je čestnou občankou Teplic a Hořic. Po roce 1989 přednášela ve školách. Angažovala se také v organizaci Dcery politických vězňů.

Komunistům nikdy neodpustila. Zemřela v roce 2022 ve věku 97 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.