Hainz Edelmann – grafický inovátor a otec Žluté ponorky

Král psychedelické grafiky nebo Walt Disney na LSD. Takhle ve světě přezdívali grafikovi Heinzu Edelmannovi poté, co viděli jeho legendární animovaný film Žlutá ponorka s postavami Beatles. Tento rodák z ústeckého Střekova byl jediným Čechem, který kdy s nejvyhlášenější kapelou historie spolupracoval.

Hainz Edelmann se narodil 20. června 1934. V Ústí nad Labem žil až do svých 12 let. V roce 1946 byla celá jeho rodina odsunuta do Německa. Vystudoval uměleckou akademii a v Düsseldorfu začal pracovat jako grafik.

K práci na Žluté ponorce se dostal víceméně náhodou, když byl osloven producentem, aby zachránil rozjetý projekt, který stál před kolapsem. Ani samotní Beatlesáci se k němu nejdřív skoro nehlásili.

Jako výtvarný režisér navrhl Edelmann podobu všech postav a dohlížel na tým 200 animátorů, koloristů a kreslířů pozadí. Zpracování filmu z roku 1968 bylo natolik novátorské, že upoutalo pozornost diváků i filmových kritiků.

Edelmann pracoval na filmu až 20 hodin denně. Málo spal, výrazně zhubnul a poškodil si zdraví. S ponorkou ale nakonec příliš spokojen nebyl.

Dalšími výraznými počiny tohoto ústeckého rodáka jsou maskot Curro pro světovou výstavu Expo 92 v Seville nebo ilustrace prvního německého vydání Tolkienovy trilogie Pán prstenů.

Edelmann řekl, že ho v dětství pozitivně ovlivnily reklamy, které viděl v Ústí na chemických továrnách. Pozvánku do rodného města ale na sklonku života kvůli zdraví nepřijal. Zemřel v Německu 21. července 2009.

autor: Milan Knotek
Spustit audio