Guláš s rýží
Dobrá gulášová šťáva sluší snad každé příloze – tedy i rýži.
Suroviny:
500 g hovězí kližky
400 g cibule
2-3 lžíce sádla
2-3 stroužky česneku
mletý pepř
mletá paprika – podle chuti směs sladké a pálivé
majoránka
sůl
hladká mouka na zahuštění – ale cibule většinou stačí
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky a na rozpáleném sádle ze všech stran opečeme.
2. Přidáme nakrájenou cibuli, společně s masem osmahneme do růžova, pak poprášíme paprikou, přidáme pepř, majoránku a podlijeme horkou vodou. Dusíme do měkka.
3. Skoro už v závěru přidáme plátky česneku a dodusíme. Podle potřeby šťávu zahustíme trochou mouky rozmíchané ve studené vodě, ale většinou stačí hustotu dodat rozdušená cibule. Také můžete zahustit strouhankou z tvrdého chleba.
4. Jako přílohu volíme rýži, knedlíky, těstoviny nebo krajíc dobrého chleba. Na talíři můžeme guláš ještě ozdobit kolečky syrové cibule a proužky červené papriky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka