Guláš s cibulí
Můžeme ho připravit v předstihu a do silvestrovského večera se pěkně rozleží.
Suroviny:
500 g hovězího masa – tradičně na guláš je nejlepší kližka
300 g cibule
1-2 stroužky česneku
3 lžíce oleje
mletá sladká paprika
mletá ostrá paprika
sůl
pepř
Postup:
1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostky nakrájené maso a na plátky nakrájený česnek a osmahneme maso ze všech stran.
2. Osmahnuté maso, které se pěkně zatáhlo, poprášíme mletou paprikou – poměr sladké a pálivé volíme podle vlastní chuti, osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo maso těsně potopené.
3. Přivedeme k varu, přiklopíme a v troubě vyhřáté na 150 stupňů dáme na tři hodiny pomalu dusit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.