Greenpeace na rypadle u Litvínova protestuje proti prolomení limitů

28. listopad 2011

Šest členů hnutí Greenpeace se vyšplhalo na rypadlo v lomu ČSA na Mostecku s transparentem protestujícím proti prolomení těžebních limitů hnědého uhlí. Policie ani těžařská firma proti nim zatím nezasáhly.

Kvůli technickým problémům se zatím aktivistům nepodařilo rozvinout transparent s nápisem „Nečasi, zastav“. Dalších 15 členů Greenpeace se pohybuje u rypadla v prostorách dolu.

Obsluha rypadla aktivistům v akci nebránila, na místo dorazila i ochranka dolu a policie, která účastníky protestu legitimovala a některé vykázala z důlního prostoru, stejně jako novináře.

Těžařská firma Czech Coal zatím proti Greenpeace nezasáhla, zdůraznila ale, že aktivisté porušili všechny bezpečnostní předpisy. Rypadlo má dnes plánovanou odstávku, což aktivisté netušili.

Podle programového ředitele Greenpeace Michala Komárka chce akce upozornit na zkracující se dobu, v níž je možné s problémem něco dělat.

Vláda má totiž do konce roku rozhodnout o státní energetické koncepci. Prolomení limitů doporučil bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Pokud by k němu došlo, ohrožen je jak Horní Jiřetín, tak i část Litvínova.

Minimálně do roku 2014 však vláda Petra Nečase zatím s prolomením limitů nepočítá. Proti dalšímu rozšíření těžby je také město Litvínov, naopak Ústecký kraj se postavil za prolomení.

autoři: hau , Lucie Maňourová
Spustit audio